Pasivní dům umožní ušetřit většinu nákladů za topení. Na stavbu lze získat dotaci

Pasivní dům musí splňovat přísná kritéria. Například roční spotřeba tepla na vytápění nepřesahuje 15 kWh/m2 a celkové množství energie spojené s provozem domácnosti (vytápění, ohřev vody, elektrospotřebiče) by se mělo vejít do 120 kWh/m2/rok. Pasivní domy pracují s energií tak efektivně, že je v našich klimatických podmínkách stačí vytápět jen 15 až 20 nejchladnějších dní v roce, což výrazně snižuje náklady.

"Pro lepší představu si spotřeby porovnáme na jednoduchém příkladu. Dům starý 50 let, jaký běžně vídáme na vesnicích a v menších městech, má průměrnou roční spotřebu energie na vytápění přes 200 kWh na metr čtvereční. U novostavby se tato spotřeba pohybuje do 140 kWh/m2/rok a u pasivního domu se dostáváme na hodnotu maximálně 15 kWh/m2/rok. Z příkladu je zřejmé, že pasivní dům opravdu extrémně sníží výdaje za vytápění," vysvětluje Jiří Matoušek, člen představenstva společnosti Centropol.

[chooze:article;value:477510]

"Na financování stavby pasivního domu je možné požádat o dotaci v programu Nová zelená úsporám. Každý projekt pasivního domu je nutno konzultovat se specialisty na problematiku nízkoenergetických staveb, aby výsledkem skutečně mohly být tisíce korun ročně ušetřené za energie," připomíná Jiří Matoušek z Centropolu.

Zásadní faktory snižující energetickou náročnost pasivního domu:

  • tvar stavby
  • umístění objektu na pozemku a jeho orientace vůči světovým stranám
  • dostupnost slunečního záření
  • ochrana před letním přehříváním
  • kvalitní izolace pro minimalizaci tepelných ztrát a tepelných mostů
  • využití solární energie a dalších obnovitelných zdrojů

Tvar a orientace stavby

Čím jednodušší a kompaktnější má dům tvar, tím nižší jsou tepelné ztráty. Ideální je dvoupodlažní kvádr delší stranou orientovaný na jih. Správné umístění a orientace domu pomáhá maximalizovat tepelné zisky ze slunce.

Slunečním paprskům by tak neměly stát v cestě okolní stavby nebo vzrostlé stromy. Vhodným místem pro dům je údolí, případně jižní svah. Obytné místnosti s prosklenými plochami mají být situované na jižní straně budovy. Technické místnosti, vchodové dveře a chodby patří na severní stranu domu. Garáž by neměla být součástí domu, jinak je nutné ji pečlivě tepelně zaizolovat, čímž se může stavba prodražit.

Izolace

Je klíčovou součástí pasivního domu pro splnění náročných standardů nízké energetické náročnosti. Vysoké nároky jsou kladeny na správně zvolený typ, tloušťku a způsob její aplikace. Proto by ji měl provádět vždy odborník, i když stavba jinak probíhá svépomocí. Pokud to návrh konstrukce umožňuje, bezpečnější volbou je vnější izolace.

Okna a stínění

Vytvářejí základní předpoklad pro dosažení teplotního komfortu a maximální využití tepelných zisků ze slunce. Čím lépe pasivní dům se sluneční energií pracuje, tím méně je potřeba ho vytápět. Optimální míra prosklení jižní fasády pasivního domu je do 40 %, na severu je lepší okna nemít vůbec, případně ve velmi omezené míře.

S velkými skleněnými plochami se pojí problém s vysokými teplotami v letních měsících. Je proto nutné při stavbě domu myslet na instalaci vnějších stínících prvků, které dům před nežádoucím horkem uchrání.

Řízené větrání a rekuperace

Aby nedocházelo k tepelným ztrátám, musí pasivní domy splňovat požadavek na vzduchotěsnost, což ale může být v rozporu s hygienickou výměnou vzduchu v objektu. Proto je nutné do domu instalovat systém řízeného větrání, který zajišťuje neustálou výměnu vzduchu bez nutnosti otevírání oken. Rekuperace potom umožňuje využívat až 90 % tepla z odváděného vzduchu pro ohřev čerstvého vzduchu přiváděného do domu.

Využívání energie z obnovitelných zdrojů

Neexistuje univerzální pravidlo pro zdroje vytápění pasivních domů. Každý dům vyžaduje individuální posouzení a kvalifikovaný výběr vhodné kombinace zdrojů. Posuzuje se velikost stavby, počet členů v domácnosti i jejich způsob života.

"Oblíbeným řešením (nejen u pasivních domů) je kombinace fotovoltaických panelů s tepelným čerpadlem. Lidé, kteří bydlí na vesnici, nebo dokonce vlastní les, se spíše přiklánějí ke kotlům na dřevo," dodává Jiří Matoušek z Centropolu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.