Past na záchranáře: Rusové do dronů montují hlavice se zpožďovači

"To, co se tam stalo, může korespondovat s některými dřívějšími zprávami, že vlastně některé ty drony Šáhid mají bojové hlavice se zpožďovači. Vybuchují ne hned po dopadu, ale až s nějakým zpožděním, což samozřejmě může komplikovat práci pyrotechniků a záchranářů," uvedl Visingr v rozhovoru.

Rusové podle Visingra používají jak drony, tak rakety. Každá z těchto zbraní má jiný profil letu, což znamená větší obtíže pro ukrajinskou protivzdušnou obranu.

"Drony Šáhid mají velkou výhodu proti střelám s plochou dráhou letu a balistickým raketám, že jsou prostě mnohem levnější, a Rusové je evidentně vyrábí mnohem vyšším tempem než ty rakety. Továrna v Tatarstánu u města Jelabuga, která se nedávno stala i terčem ukrajinského dronového útoku, kde se ty Šáhidy montují, tak má kapacitu tak 300 až 500 kusů za měsíc, což je mnohem víc, než kolik činí kapacita výroby třeba střel s plochou dráhou letu řady Kalibr, protože těch jsou Rusové schopní vyrábět maximálně deset kusů měsíčně," srovnal Visingr.

[chooze:article;value:549461]

​Jak Visingr popsal, tyto drony, které Rusové vyrábí pod označením Gerani-2, jsou sice celkem pomalé, létají rychlostí asi 200 kilometrů za hodinu, mají ale velmi malou odrazovou plochu, a je je tedy složité zachytit radarem.

Ukrajinci mají sice vybudovanou efektivní protivzdušnou obranu, přesto se ale některým dronům či raketám podaří proniknout. Rusové mají ale také velké problémy s ukrajinskými drony, které se dostávají do hloubky jeho území.

"Zmíněný útok na továrnu v Tatarstánu, to bylo více než 1 200 kilometrů od rusko-ukrajinských hranic, čili to, že nad Ruskem letí nějaké takové letouny více než 1 200 kilometrů, aniž by je někdo střelil, alespoň nějak zaměřil nebo někdo někoho varoval, to je něco, nad čím by se asi Rusové měli velice vážně zamyslet," řekl Visingr.

Rozhovor se zaměřil také na aktuální situaci na frontě a chystané ruské odvody, stejně tak jako na téma české iniciativy zajištění granátů pro ukrajinskou armádu. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.