Patříte k majitelům tepelného čerpadla? Pak si budete muset sáhnout hlouběji do peněženky

Ještě to sice není tak dlouho, co jsme zažívali teplotní rekordy, za pár týdnů ale už začne topná sezóna a domácnosti využívající tepelná čerpadla čeká cenový šok.

Na svědomí ho má prudký nárůst regulovaných poplatků v letošním roce, který nejvíce zasáhne distribuční oblasti ČEZ a E.GD, kde u modelové spotřeby 10 MWh (9 MWh v nízkém tarifu a 1 MWh ve vysokém) vzrostly regulované poplatky přibližně o 110 %. V oblasti PRE činil růst regulované složky kolem 90 %.

Navýšení poplatku za jistič i návrat OZE

Náklady na regulovanou složku u modelové domácnosti vzrostly přibližně o 10 000 Kč. Na této částce se nejvíce podílí znovuzavedení poplatku za obnovitelné zdroje (OZE) ve výši 599 Kč za MWh. U výše zmíněného modelového příkladu se jedná o roční náklad ve výši 6 000 Kč. Návrat podpory OZE na účet spotřebitele (v roce 2023 tento poplatek dotoval ze svého rozpočtu stát) ale není jediným důvodem zdražování. Významně vzrostly také poplatky za jistič a cena za distribuci v nízkém tarifu, kde se poplatky za 1 MWh více než zdvojnásobily.

Je paradoxní, že ekologické vytápění pomocí tepelných čerpadel, na které mnoho domácností přešlo s nadějí a vidinou, že ušetří, se stává finančně méně výhodným. Při současné situaci tak může odradit ty domácnosti, které dosud vytápějí dřevem, uhlím nebo plynem a které zvažovaly přechod právě na vytápění tepelným čerpadlem.

Výjimkou není bohužel ani situace, kdy jsou někteří spotřebitelé se staršími čerpadly a náklady na ně natolik nespokojeni, že se vrací ke dřevu, peletám nebo uhlí. A to i přesto, že stát přechod na tepelná čerpadla podporoval dotacemi.

Provoz tepelného čerpadla navíc nezahrnuje pouze náklady na energii, ale také vysokou vstupní investici a zásahy do domu. A opomenout nelze ani následné náklady na jeho údržbu. U některých starších typů tepelných čerpadel, jež měla omezenou životnost, o to více náklady na jejich provoz narostly.

Tepelná čerpadla mají stále své místo

Abychom ale tepelná čerpadla jen nezatracovali, v domácnostech mají stále své místo. Ta moderní především u nových energeticky úsporných domů v kombinaci s podlahovým topením a fotovoltaickými panely. Alternativou mohou být i tzv. fotovoltaické ploty, které sice vyrábějí méně energie, ale v zimě neklesá jejich výkon tak drasticky, což je ideální právě pro tepelná čerpadla. Výhodou moderních typů čerpadel je i jejich až čtyřnásobná účinnost oproti plynovým kotlům, i když je třeba zohlednit, že 1 MWh elektřiny je dražší než 1 MWh plynu. 

K dalším přednostem tepelných čerpadel pak patří jejich schopnost chladit. Chladivé stropy jsou trendem pro kancelářské budovy i rodinné domy a mohou nahradit drahé klimatizační jednotky.

Není proto třeba končit negativně. I když domácnosti s tepelnými čerpadly čekají vyšší náklady, mohou se situací něco udělat. Navzdory růstu regulovaných cen elektřiny mohou ušetřit na obchodní části elektřiny změnou dodavatele nebo přechodem na výhodnější ceníkové řady. Tato část tvoří přibližně 50 % celkové platby a změnou dodavatele lze u této složky ušetřit u běžné domácnosti kolem 5 500 Kč ročně. U domácností s tepelnými čerpadly, kde je spotřeba vyšší, mohou úspory přesáhnout i 10 000 Kč ročně.

To je dobrá motivace k řešení situace s dostatečným předstihem, ideálně 4 až 6 měsíců před koncem fixace, a to nejlépe prostřednictvím důvěryhodného srovnávače, kde si spotřebitelé můžou přehledně srovnat nabídky dodavatelů energií. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.