Pavel dorazil do Connecticutu. Navštíví zbrojařskou firmu Colt

Prezident Petr Pavel přijel do Connecticutu v pátek večer. Na asi dvě hodiny dlouhé cestě ho doprovázela policejní kolona.

Na programu má nejprve oběd, poté prezentaci společnosti, jednání s jejím vedením a následně i prohlídku výroby. 

Firmu Colt koupila Česká zbrojovka v roce 2021 za více než čtyři a půl miliardy korun. Colt dodává zbraně americké armádě i kanadským ozbrojeným složkám a v českých rukách se společnosti daří. Za loňský rok vykázala rekordní zisk přes 14,5 milionu korun. 

[chooze:article;value:523290]

Jde o jedinou českou firmu, kterou prezident na své cestě v USA navštíví. Pro Colt pracuje i prezidentův poradce a bývalý diplomat Petr Kolář, který ho ve Spojených státech zároveň doprovází. Kolář před lety pomohl české firmě zbrojovku koupit a je i předsedou správní rady nadace rodiny Holečkových, která má v Coltu většinový podíl.

Ve střetu zájmů se prý ale necítí. Do Spojených států letěl jako člen prezidentova týmu a na přípravě programu se podle svých slov nijak nepodílel.

Na otázku, jestli se jedná o náhodu, že prezident jede zrovna do Coltu, odpověděl: "Asi ano, já jsem v tom žádnou roli nesehrál. Pan prezident ví, že jsem Coltu s jeho investicí pomáhal v Americe. Ví, že jsem na to hrdý, mám pocit, že i on je na to hrdý, co se povedlo. Máme z toho radost a myslim, že i česká diplomacie to tak vyhodnotila, proto to dala do programu."

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.