Pavel hovořil se Scholzem o energiích. Němci nenechají Česko padnout, sliboval

V úterý pokračuje již třetí zahraniční cesta prezidenta Petra Pavla, který po Slovensku a Polsku zamířil do Německa. Dopoledne se setkal s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Pavel Německu poděkoval za velmi rychlé a pružné přijetí.

Oba prezidenti společně jednali o řadě otázek, mezi nimiž převažovala témata týkající se česko-německých vazeb. "Vztahy mezi našimi zeměmi jsou excelentní na všech úrovních. Jak na úrovni vlády a prezidentů, tak na té regionální, a dokonce zde máme i velmi těsné přátelství mezi samotnými občany," pochvaloval si Pavel.

Zároveň však nastínil možnost ještě těsnější spolupráce. "Naše ekonomika je s německou těsně svázaná. Bylo by vhodné, abychom celý systém vzájemné spolupráce zastřešili tím, že bychom se každý rok setkali, abychom udělali revizi toho, co se nám povedlo a co je potřeba zlepšit," dodal Pavel.

[chooze:article;value:495836]

Řeč přišla i na bezpečnostní otázky umocněné válkou na Ukrajině. "Jsme jako alianční země připraveni bránit každý centimetr hranic NATO. Chtěli bychom vaší zemi poděkovat za skvostné vedení mnohonárodní skupiny Aliance na Slovensku," prohlásil Steinmeier.

S tímto názorem souhlasil i Pavel. "Základním pocitem bezpečí všech východních partnerů je ujištění, že článek 5 NATO funguje a v případě nouze jim spojenci přijdou na pomoc. I navýšení počtu vojáků u hranic je důkazem toho, že Aliance bere jejich bezpečí vážně," doplnil.

​Jednání se ale nesoustředilo jen na válečnou situaci, ale i na to, co přijde po ní. Podle Pavla má Německo možnost i zdroje výrazně podpořit Ukrajinu při její válečné obnově, do které se plánuje Česko také zapojit. I když je konec války ještě daleko, prezidenti se domnívají, že stojí za to o tomto tématu uvažovat.

[chooze:gallery;value:30868]

Pavel oznámil, že jej německý prezident pozval také na letní slavnosti. Těch se podle svých slov rád zúčastní. Zároveň pozval Steinmeiera, aby i on navštívil Českou republiku. Oficiální návštěva by se měla konat v druhé polovině roku.

Kromě Steinmeiera se Pavel potkal také s kancléřem Olafem Scholzem. S ním hovořil na řadu stejných témat, mezi nimiž figurovaly zejména energetické otázky. "Scholz určitě nenechá Česko padnout. Věnuje velkou pozornost dodávkám vedoucím do Česka skrze německé produktovody," ujišťoval Pavel.

Významným tématem byla také zahraniční politika, zejména vůči Číně. Ta má být dána chováním Číny ve stávajícím konfliktu a tím, jestli do něj nějak výrazněji zasáhne. V každém případě vyzval ke společnému postupu Evropy a pokud možno demokratického světa v otázce Číny.

Pavel rovněž ocenil sebevědomí, které po vlně podpory Ukrajiny získali východní členové Evropské unie. Varoval však před soupeřením v Unii. "Doufám, že se nedostaneme do situace, kdy spolu budou soupeřit tradiční západní členové a střední a východní část Evropy s nově získaným sebevědomím," upozornil Pavel.

Prezident Petr Pavel jednal s německým prezidentem. Společně obnovíme Ukrajinu, slíbili:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.