Pavel má ohledně nižšího růstu důchodů tři možnosti. Co by měl udělat? ANKETA

Penze vzrostou o 760 korun místo původně zákonem stanovené valorizace 1 770 korun. Není ale ještě definitivně rozhodnuto. Pětidenní sněmovní maraton, po kterém nakonec poslanci schválili menší navýšení důchodů, se může ukázat jako zbytečný. Do věci může vstoupit Senát, prezidentské veto či Ústavní soud.

Strany vládní koalice si přesto od změny slibují, že ušetří 19 miliard korun, nic ale nemají jisté, přesto s větším navýšením penzí už ani státní kasa nepočítá. Politici opozičního hnutí ANO plánují ústavní žalobu, protože podle nich byl například neoprávněně využit stav legislativní nouze kvůli urychlení projednání celé záležitosti.

Politolog Lukáš Jelínek se domnívá, že žaloba bude stát na několika bodech. "Určitě bude důležitý stav legislativní nouze i omezování parlamentních procedur. Ze všeho nejdřív ale bude opozice tlačit na Petra Pavla, aby byl tou překážkou v legislativním procesu on," uvádí Jelínek.

[chooze:article;value:492871]

Tři možnosti prezidenta

Zvolený prezident má tři možnosti. Novelu buďto podepíše, nebo nepodepíše, či ji dokonce může vetovat. "Kdyby zákon pouze nepodepsal, tak by to nepůsobilo příliš rozhodně a generálsky pro prezidentský start Petra Pavla," vysvětluje politolog. 

Pavel není v jednoduché situaci. "On teď bude pečlivě zvažovat všechny možnosti. Na jedné straně si asi uvědomuje, že by prezident měl respektovat většinovou politickou vůli. Také v předvolební kampani mluvil o nutnosti stabilizovat veřejné finance. To by mluvilo pro podpis toho zákona, na druhou stranu slíbil, že chce naslouchat veřejnému mínění," upozorňuje Jelínek. U veřejnosti přitom panuje nad omezením valorizace důchodů velká nevole.

[chooze:poll;value:a10a249ea72c7288879b8ad88c2b39e3ca6b485c;layout:tn_nova]

​Pokud by prezident novelu nepodepsal, mohl by se stát hlasem části občanů, kteří nesympatizují s vládními ani s opozičními stranami. Například advokátka Dagmar Raupachová má o stanovisku zvoleného prezidenta jasno. "Myslím, že Petr Pavel bude novelu vetovat. S generálem se znám a myslím, že by pro změnu nebyl," uvádí advokátka.

Samotný nově zvolený prezident stále váhá, jaké stanovisko k valorizaci zaujme. "Těch argumentů je tolik, já jsem dal záměrně prostor vládě i opozici, jednal o tom s řadou odborníků na ústavní právo, s ekonomy, a je zarážející, jak téměř rovně jsou rozdělení na dvě půlky," řekl Pavel v debatě týdeníku Respekt

[chooze:article;value:490327]

​Případné prezidentské veto by vládní strany mohly ve Sněmovně přehlasovat, už by se ale nejspíš kvůli obstrukcím nestihlo, aby novela vyšla ve sbírce zákonů do 22. března. Jedině tak by se totiž dalo zabránit plné valorizaci důchodů od června tohoto roku. V této situaci by tedy prezidentské veto zmohlo mnohem více než v případech, kdy je dostatek času na přehlasování veta hlavy státu Parlamentem ČR.

Další variantou je, že by prezident novelu pouze nepodepsal. Ústavní právník Jan Kysela ale upozorňuje, že takový postup by byl protiústavní. "Ústava předpokládá, že prezident zákon podepisuje, nebo ho vetuje a nic jiného," upozorňuje Kysela. "Třetí cestu nepodepisování zákonů zavedl Václav Klaus. Kdyby ji prezident Pavel použil, tak by se čekalo patnáct dnů, které má prezident k podpisu," vysvětluje ústavní právník. 

"Patnáctidenní lhůta by ale překročila 22. březen, který je pro valorizací rozhodný. Vznikl by velký problém, protože zákon by byl považován za přijatý. Když by byl vyhlášený, tak by se měl používat, zároveň by byl protiústavní, a používat by se tedy neměl. Prezident by tedy nepodepsáním valorizace vytvořil situaci blízkou chaosu," dodává Kysela. 

Jelínek předpokládá, že by v případě nepřijetí valorizace vláda nejspíš začala chystat jinou změnu pravidel důchodů, která by platila od ledna 2024. Další alternativou by mohla být snaha získat do rozpočtu více peněz, například navýšením daní.

Další variantou je, že prezident novelu o menším navýšení penzí sice podepíše, následně ale uspěje opozice se svou ohlášenou ústavní žalobou. V takovém případě bude podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka hrozit, že stát bude muset navýšené penze doplatit zpětně.

Jestliže novelu schválí Senát a podepíše prezident, seniorům nezbude nic jiného než čekat, jak dopadne zmíněná žaloba opozice u Ústavního soudu. "Sami penzisté se v této věci na soud obrátit nemohou, ale mohli by se například obrátit s apelem na své senátory, aby novelu neschválili," připomíná advokátka Raupachová.

Důchodová reforma. Pozdější odchod do penze, ale ne pro všechny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.