Pavel má za sebou první den v úřadu. Ihned se pustil do práce

V pátek ráno Petr Pavel opustil svůj dům v Černoučku poprvé oficiálně jako prezident České republiky. Tentokrát už jeho bezpečnost hlídali lidé z Útvaru pro ochranu prezidenta a na Pražský hrad ho odvezla prezidentská limuzína.

Ve svém novém působišti se hned dal do práce a ani ne po 19 hodinách od inaugurace jmenoval ministrem životního prostředí Petra Hladíka. "Jsem rád, že mohu hned po inauguraci jmenovat nového ministra životního prostředí a ukončit tak poměrně dlouhé období různých dohad a výhrad. Jsem rád, že i z toho, co jsem měl možnost si já sám zjistit, tak prázdných," vysvětlil své rozhodnutí Pavel.

[chooze:article;value:494184]

​Většinu prvního dne ve funkci strávil prezident na Pražském hradě, kde se seznamoval kromě nové kanceláře také se zaměstnanci a připravoval další plány. "Na programu ke 100 dnům ve funkci v tuto chvíli pracujeme a zveřejněn by měl být začátkem příštího týdne," řekla jeho mluvčí Markéta Řeháková.

Na prezidenta a první dámu v pátek ale čekaly i příjemnější povinnosti. Odpoledne se věnovali prohlídkám prostorů, kde by mohli bydlet. Prezident totiž hodlá přes týden bydlet kvůli povinnostem v Praze. Do svého domova v Černoučku na Litoměřicku by rád jezdil pouze na víkendy.

Příští týden bude pro novou hlavu státu ve znamení zahraničních cest. Navštíví své protějšky ze Slovenska a Polska.

Ve středu bude Petr Pavel jednat s opozičními poslanci kvůli snížení mimořádné valorizace důchodů. To v týdnu schválil Senát. Své stanovisko k novele chce prezident představit po společném jednání.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.