Pavel může dopadnout jako Drahoš. Odborníci popsali přesuny voličů

První kolo prezidentských voleb těsně vyhrál Petr Pavel, který získal 1,97 milionu hlasů. Druhý Andrej Babiš (ANO) získal 1,95 milionu hlasů. Důležité nyní pro oba muže bude, zda se jejich voliči vydají i k druhému kolu a také pro koho budou hlasovat voliči neúspěšných kandidátů, shodují se odborníci.

Petra Pavla zatím veřejně podpořila Danuše Nerudová, Pavel Fischer, Marek Hilšer a Karel Diviš. Pokud by se všichni voliči těchto kandidátů přesunuli ke generálovi, tak má výhru jistou. Volební matematika je ovšem komplikovanější, jak se před pěti lety přesvědčil Jiří Drahoš. Tomu také vyjádřila podporu většina kandidátů, ale všichni jejich voliči je neposlechli a Drahoš tak ve druhém kole prohrál s Milošem Zemanem.

Odborníci jsou opatrní

Experti jsou v odhadech přesunu voličů velmi opatrní. Pavlovi podle politologa Jakuba Staubera nejvíce hrozí, že jeho potenciální voliči zůstanou doma. "Částečně špatně psychologicky může působit fakt, že Petr Pavel byl v prvním kole o něco úspěšnější. Voliče, které by potřeboval, to nemusí tolik motivovat, aby přišli znovu," varuje Stauber. Právě pro generála tak bude hodně důležitá dodatečná mobilizace. Politolog totiž ve druhém kole očekává těsný výsledek.

Andreje Babiše zatím žádný kandidát veřejně nepodpořil, ale potenciál na další růst podle experta má. "Babišovi se nabízí podpora od voličů kandidátů, které nepodpořila vládní koalice," myslí si Stauber. Největší šanci má u voličů SPD. Jaroslav Bašta sice plánuje hodit do urny prázdnou obálku, ale politický komentátor MF DNES Petr Kolář má jasno. "Drtivá většina voličů Jaroslava Bašty a voliči SPD, pokud už Babiše nevolili nyní, tak budou ve druhém kole. O tom jsem vcelku přesvědčen," řekl Kolář ve studiu TN Live.

[chooze:article;value:484530]

​U ostatních taková jistota podle Koláře nepanuje. "Kam se přesune 0,6 % voličů pana Zimy asi nebude hrát úplně největší roli. Stejně jako 1,4 % pana Diviše. U nich opravdu nevíte. Z logiky věci pak třeba Hilšerovi voliči by měli volit proti Babišovi. Je ale otázka, jestli voliči Marka Hilšera, kterému vadí komunisti, budou chtít jít osobně podpořit Petra Pavla. Můžou také jednoduše zůstat doma," popsal Kolář.

Poslechněte si názory Petra Koláře ve studiu TN Live:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.