Pavel nechce být na tradiční poštovní známce. Raději by vybral jiné motivy

Z československých prezidentů se jako první na poštovní známce objevil T. G. Masaryk. Bylo to v roce 1920. Někteří pamatují také známky s Husákem, pak i s Havlem, Klausem nebo Zemanem. Je otázkou, jestli bude tahle tradice pokračovat.

"Česká pošta je připravena vydat poštovní známku s panem prezidentem Pavlem. Pokud pan prezident Pavel bude souhlasit, tak my počítáme s tím, že by ta nová prezidentská známka vyšla na přelomu března a dubna," nastínil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Poštovní známky s portréty úřadujících prezidentů mají v Česku dlouholetou tradici. Ppokud vznikne nová známka s Petrem Pavlem, lidé si jí budou moct koupit za 23 korun.

[chooze:article;value:487080]

​"Všichni tak trochu očekávají, jak bude prezident na známce vypadat. Tohle sdílíme ještě se Slováky, ale jinak ze států, které mají republiku jako své státní zřízení, je to poměrně jedinečné," upozornil kurátor dokumentace známkové tvorby Pavel Kovařík.

V rozhovoru pro iROZHLAS Petr Pavel řekl, že dává přednost přírodním motivům. "Mně se mnohem více na známkách líbí motivy našich hradů a zámků, případně přírodních krás, než jednotlivých politiků," uvedl.

"Budeme samozřejmě respektovat přání pana prezidenta Pavla a pokud by chtěl prezidentskou známku, ale třeba ne se svým portrétem, tak určitě najdeme nějaké řešení," reagoval Vitík.

Lánský zámek nebo Pražský hrad. I sídla prezidentů chce Petr Pavel změnit. "No tak jedna věc je otevření hradu ve fyzickém smyslu. Takže na prvním místě bude asi jednání s ministerstvem vnitra a policií," nastínil Pavel.

"S nově zvoleným prezidentem budeme jednat o všech relevantních bezpečnostních otázkách, a to včetně režimu chráněných objektů," uvedl mluvčí policejního prezidenta Jozef Bocán.

Veřejnosti chce víc otevřít například i lánskou oboru. "Lze to činit určitými dny otevřených dveří, které musí být jasně koordinovány za jasných pravidel. To znamená určit, od kdy do kdy návštěvníci do obory půjdou a samozřejmě jak se tam budou chovat a po jakých trasách se budou pohybovat," sdělil ředitel Lesní správy Lány Pavel Rus.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.