Pavel se obul do Číny kvůli Ukrajině. Nejste normální, zaútočil Lavrov

"Číně nelze věřit, že zprostředkuje mír mezi Ruskem a Ukrajinou," varuje český prezident Petr Pavel v rozhovoru pro web Politico. A Peking dokonce obviňuje z toho, že těží z prodloužení války díky odběru levného plynu a ropy či dalších surovin z Ruska.

Jeho komentáře přicházejí nedlouho poté, co se Čína snaží prezentovat jako mírotvůrce, a dokonce představila svůj mírový plán. Zatímco většina západních spojenců byla v této věci skeptická, některé země jako Francie trvají na tom, že Čína by mohla hrát v mírových jednáních hlavní roli.

[chooze:article;value:500418]

​Zmíněný rozhovor českého prezidenta nezůstal bez povšimnutí ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Ten při jednání Rady bezpečnosti podle agentury TASS uvedl, že výrok Pavla o Číně neodpovídá reakci normálního politika.

Rusko letos v dubnu Radě bezpečnosti předsedá. Prezidenti Číny a Ruska se od začátku války na Ukrajině setkali už dvakrát. Obě země mají blízko a absolvovaly i společná armádní cvičení. Peking ale Moskvu na Ukrajině vojensky nepodporuje.

 Prezident Pavel navštívil Brusel. S von der Leyenovou se však setká až v Praze:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.