Pavel se sešel s Morawieckým. Mluvili o lepším dopravním propojení obou zemí

Pátek je druhým dnem oficiální návštěvy prezidenta Petra Pavla v Polsku. Ve Varšavě, kam dorazil ve čtvrtek, se už setkal s hlavou státu Andrzejem Dudou, předsedkyní Sejmu Elźbietou Witekovou nebo s předsedou Senátu Tomaszem Grodzkým.

V pátek je na řadě jednání s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, s nímž se Pavel setkal hned ráno. Premiér hned v úvodu prohlásil, že česko-polské vztahy jsou nejlepší za tisíc let společné historie. Těšil se také z toho, že si Pavel záhy po inauguraci vybral Polsko jako druhou navštívenou zemi hned po Slovensku.

[chooze:article;value:495214]

Hlavními tématy, o kterých Pavel s Morawieckým hovořili, bylo zajištění společné energetické bezpečnosti nebo válka na Ukrajině. Polsko i Česko jsou připraveny se zapojit do poválečné obnovy Ukrajiny. Řeč přišla i na další téma, které Pavel řešil už s Dudou a kterým je těsnější dopravní propojení obou zemí.

Součástí pátečního programu je také návštěva sídla Frontexu, tedy Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráže. Organizace sídlící ve Varšavě má na starost ochranu hranic Evropské unie před pašeráky, teroristy či ilegálními migranty.

Na závěr návštěvy si Pavel prohlédne i letiště v Rzeszówě-Jasionce. Právě odtud míří vojenská i humanitární pomoc z USA a dalších západních zemí na Ukrajinu. Z letiště také bude pozdě odpoledne odlétat vojenský speciál, který přepraví prezidenta i jeho manželku Evu Pavlovou zpět do Prahy.

Petr Pavel zamíří k základně NATO. Podívá se i do budovy Frontexu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.