Pavel se sešel s velitelem vojáků, které pomohl před 30 lety zachránit

Generál ve výslužbě a nyní kandidát na prezidenta Petr Pavel se po téměř třiceti letech sešel s velitelem francouzských vojáků, které před třiceti lety pomohl zachránit ve válkou zmítané Jugoslávii. "My jsme se sice viděli po 30 letech fyzicky a sem tam jsme si napsali přes sítě nebo mail, ale když jsme se potkali, tak to bylo, jako bychom se rozešli včera," okomentoval setkání Pavel.

Francouzská vojenská základna se tehdy ocitla pod palbou a Francouzi svým kolegům v první linii bojů nemohli přijít na pomoc, protože je od nich odděloval zničený most. "Řekli nám: 'Zůstaňte na pozicích a jenom se braňte'. Ale jak se máte bránit proti tankům a dělům, když máte jen útočné pušky a samopaly?" popisoval tehdejší složitou situaci své jednotky francouzský velitel Eric Zanolini.

[chooze:article;value:479595]

Jedinou spojeneckou jednotkou nablízku byl tak společný česko-slovenský prapor. Požadavek na záchranu více než 50 vojáků nepřišel jako rozkaz, ale jako dobrovolná mise.

"Ta operace byla neplánovaná, byla náhlá a museli jsme reagovat prostě okamžitě. Chtěli jsme prostě pomoct francouzským kolegům z mise, a to byla jediná motivace, chtěli jsme je zachránit," vysvětloval okolnosti záchranné operace tehdejší Pavlův podřízený Stanislav Zaplatílek.

[chooze:article;value:479445]

Za záchranu 53 životů tehdy převzali čtyři českoslovenští vojáci, včetně Pavla a Zaplatílka, nejvyšší francouzské vojenské vyznamenání – Válečný kříž. "Ta operace byla úspěšná, my jsme nejenom splnili ten úkol, který jsme měli, to znamená dostat francouzské vojáky ze zóny bojů. Navíc jsme nepřišli o žádného vojáka ani neutrpěli žádné zranění, dokonce ani žádnou materiální škodu," doplnil Pavel.

Podívejte se na reportáž z Televizních novin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.