Pavel se setká se Zemanem. Přijede za ním do Lán

Pavel do Lán za prezidentem Zemanem vyrazí v pondělí 13. února. "Očekával jsem, že aktuálně sloužící prezident a kancelář navrhnou termín. Když k tomu nedošlo, tak jsme ho navrhli my. A prezident Zeman návrh přijal," oznámil Pavel na tiskové konferenci.

Na twitteru to vzápětí potvrdil i mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. Doplnil také, že v Lánech přijme zvoleného prezidenta v 11 hodin dopoledne.

https://twitter.com/PREZIDENTmluvci/status/1621481659219460097

Na začátku tiskové konference musel Pavel vysvětlovat hektický první týden. "Nešlo o předstírání, že mám pravomoci, které ještě nemám, protože veškerá jednání, která jsem vedl, byla jednání seznamovací, orientační," prohlásil. "Mým cílem bylo ukázat, že nebudu prezidentem aktivistickým, ale aktivním," poznamenal.

Vrátil se také k telefonátu s tchajwanskou prezidentkou, který rozzuřil Peking. "Všechny telefonické rozhovory, které jsem měl, byly iniciovány ze zahraničí," uvedl. "Neproběhlo nic, co by jakkoli zavánělo předstíráním pravomocí prezidenta, spíše šlo o vyjádření vůle na dobrou spolupráci a o zahájení práce na termínech návštěv," doplnil.

"Při plném vědomí citlivosti tohoto tématu jsem telefonát a jeho obsah dopředu konzultoval s ministrem zahraničí, nechal jsem si znovu zdůraznit, jaké jsou principy naší zahraniční politiky ve vztahu k Číně a Tchaj-wanu, a jsem toho názoru, že jsem v žádném případě nepřekročil hranice, které jsou pro tyto principy stanoveny," prohlásil zvolený prezident.

Pavel vyjede do Karlovarského kraje

Po prezidentských volbách Petr Pavel řekl, že by rád navštívil regiony, kde neměl takovou podporu jako jinde. Příští týden si ale po dlouhé době užije volno.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA) potvrdil, že zvolený prezident přijede 15. a 16. února. "Cílem je sejít se nejen se samosprávami, ale také s občany, zástupci firem a neziskových organizací," řekl Pavel na páteční tiskové konferenci.

[chooze:article;value:487749]

Pavel chce také ukázat otevřenost k názorům opozice. "Většina starostů v Karlovarském kraji je za ANO. A já jim tímto chci dát prostor k tomu, aby mi řekli, kde vidí hlavní problémy," sdělil.

Program návštěvy se teprve připravuje, hejtman ale chce Petra Pavla informovat například o připravované transformaci kraje, úrovni vzdělanosti, struktuře obyvatelstva, sociálních problémech, počtu exekucí a dalších faktorech, které Karlovarskému kraji způsobují dlouhodobé problémy.

"Program tým Petra Pavla teď tvoří, my bychom samozřejmě rádi, a věřím, že k tomu dojde, se s ním setkali jako vedení kraje, kde bychom probrali to, co nás nejvíce trápí. Určitě bude prostor i pro setkání s občany. Ale ty jasné kontury programu se budou tvořit v následujících dnech," prohlásil hejtman Petr Kulhánek.

[chooze:article;value:487681]

Následně vyrazí na Mnichovskou bezpečnostní konferenci. "Očekávám, že tam může proběhnout řada neformálních jednání s lídry Evropy i Severní Ameriky," avizoval Pavel.

Zvolený prezident má v plánu navštívit také Moravskoslezský a Ústecký kraj, kde v prezidentských volbách také zvítězil Andrej Babiš (ANO). Termíny návštěv těchto krajů zatím nejsou známy.

Kulhánek chce Pavla informovat o transformaci kraje:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.