Pavel se už začíná připravovat na svou funkci. Čekají ho první úkoly

Prezidentské funkce se Petr Pavel ujme 9. března při inauguraci, která se uskuteční ve Vladislavském sále na Pražském hradě. Do té doby si musí zapamatovat prezidentský slib, připravit se na převzetí úřadu a sestavit tým, který ho na Hrad doprovodí.

"V okamžiku, kdy je už vyhlášen prezident jako vítěz, dejme tomu jako letos v lednu, tak už automaticky dostává taky ochranku," vysvětluje historik z Akademie věd Jaroslav Šebek.

[chooze:article;value:486888]

Po inauguraci se začne stěhovat do prezidentských sídel, třeba na zámek v Lánech či do prezidentské kanceláře. Nový prezident bude mít k dispozici i Lumbeho vilu. Tam se ale zřejmě nenastěhuje hned. Zatím tam totiž přebývá manželka Miloše Zemana.

A nově zvolený prezident Petr Pavel se do stěhování zrovna nežene. "Zatím budu bydlet doma (v Černoučku). Nejenom Hrad, ale i Lány jsou ještě obsazené a bude tam potřeba udělat mnoho práce," nechal se slyšet.

[chooze:article;value:487063]

S tou může začít už začátkem března. "Nový prezident se může ujmout funkce na Hradě, to znamená v těch prostorách Pražského hradu, okamžitě osmého března," říká politolog Jiří Pehe. "Poté asi prezident přijme nejvyšší ústavní činitele, členy obou komor Parlamentu, Ústavního soudu a tak dále," dodává pak bývalý diplomat Michael Žantovský.

Už dříve Pavel oznámil, že jeho první zahraniční cesty budou na Slovensko a do Polska. "V těch prvních dnech po převzetí funkce prezident bude asi trošičku improvizovat, protože kupříkladu přípravy zahraničních cest prezidenta jsou poměrně složité," doplnil Pehe.

Po inauguraci dostane Petr Pavel také část prezidentského platu. V dubnu už dostane plat v plné výši. I s náhradami si přijde přibližně na půl milionu korun měsíčně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.