Pavel skončil po operaci ve zbědovaném stavu. Lékaři se k němu otáčí zády

Před pěti lety se panu Heiderovi objevil na krku nádor. Omylem dostal větší dávku záření, přišel o zuby, má popálený jícen a jen obtížně polyká. Pak prodělal oboustranný zápal plic. Deset dní byl v umělém spánku a měsíc na jednotce intenzívní péče. "Jednu plíci nemám a jedna jede na 49 procent. Ujdu 200 metrů a končím," svěřil se.

Pan Heider před nemocí vážil 70 kilogramů. Pak zhubl zhruba na polovinu. Podle posudkového lékaře, který ho ale nikdy neviděl, by měl ale chodit normálně do práce. Přiznal mu jen první stupeň invalidity.

[chooze:article;value:569182]

​Pan Heider tedy oslovil taxislužby, hlídací agentury i práci v továrnách. Nikde ho nechtějí. Vyzkoušel už asi sedm zaměstnání. "Ale hlavně, když mě lidi viděj, tak říkají, že to ne," postěžoval si.

V úterý zkusil znovu volat svému posudkovému lékaři Jaroslavu Krutskému. "Vy jste mě ani neviděl," řekl mu. "No to už jste mi říkal, já jsem vám na to odpověděl, že pokud nesouhlasíte s mým posudkem, podejte si námitku, odvolání," doporučil mu lékař.

"Stav toho pána není na první stupeň. Je vidět, že pán je zbědovaný. To je přesně ten případ, kdy by posudkový lékař měl posuzovanou osobu vidět, protože by hned na první pohled musel pochopit, že ten pán bude těžko moci pracovat," uvedl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

[chooze:article;value:568260]

​Národní rada teď panu Heiderovi pomůže podat námitku a jeho případ dostane jiný lékař. Pokud neuspějí, obrátí se na soud. A to doporučuje i ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Česká republika nemá dostatek lékařů lékařské posudkové služby. Jsou to jedni z nejstarších lékařů. Dosahujeme kolem 66 let. A není o tento obor příliš zájem. Nestudují medicínu, aby skončili u tohoto oboru. Není-li ten žadatel spokojen, podá námitku. A zase to posuzuje jiný lékař v námitkovém řízení," uvedla vrchní ředitelka sekce sociálního pojištění a pojistných dávek ministerstva Iva Merhautová.

Ministerstvo do budoucna chystá změny a inspiruje se v sousedním Německu. Tam část agendy přebírají specializované sestry, které pacienty navštěvují a vyřizují s nimi příspěvky na péči přímo v domácnosti. Tím by se mělo uvolnit více lékařů na přiznávání invalidity.

V Německu se osvědčil i model sebehodnocení pacienta, ke kterému lékař při rozhodování musí přihlédnout. Další změnou bude i to, že nově se posudky nebudou tříštit mezi úřady práce a Českou správu sociálního zabezpečení, ale bude je vyřizovat jediná instituce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.