Pavel telefonoval s prezidentkou Tchaj-wanu. Číně to vadí

Pavel v neděli na CNN Prima News avizoval, že v pondělí bude telefonovat s tchajwanskou prezidentkou. Že hovor už proběhl, informovala kancelář prezidentky odpoledne. Reakce Pekingu, který zemi považuje za svoji odštěpeneckou provincii, na sebe nenechala dlouho čekat.

Čínské ministerstvo zahraničí v pondělí upozornilo, že je ohledně kroku nově zvoleného prezidenta v kontaktu s Prahou. "Čínská strana momentálně chce potvrzení od české strany. Doufáme totiž, že česká strana stále dodržuje princip jedné Číny," citovala vyjádření ministerstva agentura Reuters.

[chooze:article;value:487110]

Redakce TN.cz kontaktovala Pavlovu mluvčí Markétu Řehákovou se žádostí o reakci. Zatím však neodpověděla. 

"Dnes jsem mluvil s prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen. Poděkoval jsem jí za gratulaci a ujistil jsem ji, že Tchaj-wan a Česká republika sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budeme dále posilovat naše partnerství," napsal odpoledne Pavel na twitteru. "Řekl jsem jí také, že doufám, že budeme mít možnost potkat se osobně," doplnil. K čínské reakci se ale nevyjádřil.

https://twitter.com/general_pavel/status/1620072477446787074

"Můžeme potvrdit, že čínské ministerstvo zahraničí telefonicky kontaktovalo naše kolegy ze zastupitelského úřadu v Pekingu. Čínská strana vyjádřila znepokojení nad mediálními informacemi o připravovaném telefonátu zvoleného prezidenta s tchajwanskou prezidentkou," sdělila TN.cz mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová.

Řeháková Deníku N potvrdila, že Pavel jednal v pondělí dopoledne s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti). Detaily k obsahu schůzky však nechtěla sdělovat. 

Pavel zatím bude bydlet v Černoučku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.