Pavel už podruhé zřejmě kandidovat nebude. Pět let je až až, prohlásil

Autoři podcastu Kecy a politika Bohumil Pečinka a Petros Michopulos se v pondělním dílu zeptali svého hosta Petra Pavla, jak se hodlá bránit tomu, aby u něj prezidentská funkce vyvolala dojem vlastní vyvolenosti.

"Bráním se proti tomu několika způsoby. Jeden je ten, že si kolem sebe rád uchovávám lidi, kteří mě vždycky vrátí na zem, kdybych náhodou měl snahu se trochu vznést," řekl s tím, že jednu takovou osobu má přímo doma.

"A potom si myslím, že by bylo rozumný, aby zrovna v takovéto funkci člověk trávil jedno volební období. Aby se to riziko minimalizovalo," dodal, čímž autory podcastu překvapil. Na otázku, zda tím má na mysli, že v příštích prezidentských volbách mandát obhajovat nebude, odpověděl: "Tím chci říct, že by bylo dobré, aby člověk byl pouze jedno období v takovéto funkci."

[chooze:article;value:491589]

​Změna Ústavy tak, aby bylo jen jedno období, by podle něj byla těžká. Domnívá se ale, že by to mohlo být prospěšné.

"Celkem logicky, když jsou dvě volební období, prezident může mít snahu v tom prvním se chovat tak, aby byl zvolen v druhém, a to druhé si užít. Já vím, že se to nemusí některým lidem líbit, ale já si myslím, že na to, vykonávat takovou funkci plnohodnotně na sto procent, je těch pět let až až," vysvětlil Pavel.

Otázkou zůstává, jak se definitivně rozhodne na konci funkčního období. To mu začne už za chvíli. Inaugurace totiž proběhne tento týden ve čtvrtek ve 14 hodin, jak oznámil Pražský hrad na svých stránkách. Během ceremoniálu ve Vladislavském sále Pavel složí slavnostní slib.

V den inaugurace je připraveno i několik překvapení:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.