Pavel vyrazil do Polska. Přivítali jej tam s vojenskými poctami

Do Polska dorazil prezident Petr Pavel. Ten si našeho severního souseda zvolil jako druhou zemi, v níž je v rámci svého prezidentství oficiálně na návštěvě. Ta začala ve čtvrtek a potrvá až do pátku.

Pavel s sebou i nyní vzal svou manželku Evu Pavlovou. Zatímco na Slovensko, kam Pavel zamířil nejdřív, jel prezidentský pár autem, tentokrát se rozhodl pro letadlo. Cesta autem do Varšavy by totiž byla příliš dlouhá.

[chooze:article;value:495012]

Z letiště v Kbelích podle plánů prezidentské kanceláře prezidentský pár odletěl v půl deváté. O hodinu později přistál ve Varšavě. Samotné oficiální uvítání hlavy státu začalo v 11 hodin. Jeho součástí je ceremoniál s vojenskými poctami.

První den návštěvy má Pavel nabitý. Před slavnostním obědem ve 14 hodin, který pořádá předsedkyně Sejmu Polska Elźbieta Witeková, musí stihnout setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou i první dámou Agatou Kornhauser-Dudovou nebo pietní akt před hrobem Neznámého vojína.

Odpoledne čeká Pavla jednání s předsedou Senátu Tomaszem Grodzkým. S vysoce postavenými představiteli Polska se sejde i v pátek. "V devět ráno přivítá prezidenta republiky pan Mateusz Morawiecki, předseda vlády Polské republiky. Jednat budou o samotě," oznámila mluvčí prezidentské kanceláře Markéta Řeháková.

[chooze:article;value:494619]

Součástí pátečního programu je také návštěva Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex. Organizace, jejímž cílem je ochrana hranic Evropské unie zejména před teroristy, pašeráky či ilegálními migranty, sídlí ve Varšavě. Prezident také navštíví letiště Rzeszów-Jasionka, kde sídlí logistické centrum americké a polské armády. Právě odtud odlétá vojenská pomoc na Ukrajinu.

Zpět do Česka se prezidentský pár vrátí až v pátek večer. Odlet prezidentského letadla je naplánován na 17:40. Do Prahy poletí právě z letiště u Jasionky.

Prezident Petr Pavel zamířil na svou první zahraniční cestu. V Bratislavě ho přijala prezidentka Zuzana Čaputová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.