Pavel vystoupí na Valném shromáždění OSN. Hlavním tématem má být válka

V New Yorku v úterý začala všeobecná rozprava Valného shromáždění OSN. S proslovem vystoupí během příštích dvou dnů hlavy všech členských států. Český prezident Petr Pavel by měl být v první polovině řečníků. Jejich pořadí je ostatně pro delegace důležitou záležitostí, protože jde o prestiž. Čím dříve zástupce země promluví, tím lépe.

Valné shromáždění OSN zahájil jeho generální tajemník Antonio Guterres, který ve svém projevu sdělil, že geopolitické napětí narůstá. Jako příklad uvedl ničivé záplavy v Libyi, které si vyžádaly tisíce obětí a dle jeho slov symbolizují stav dnešního světa. "Rusko invazí na Ukrajinu porušilo Chartu OSN a rozpoutalo řadu hrůz," řekl.

[chooze:article;value:522770]

​Jediným představitelem ze stálých členů Rady bezpečnosti OSN byl americký prezident Joe Biden. Ten na shromáždění vyzval státy, aby zastavily neskrývanou agresi Ruska na Ukrajině, jinak bude ohrožena nezávislost všech. Spojené státy podporují Ukrajinu už od počátku války, do země posílají miliony dolarů. Americký prezident mluvil také o vztazích s Čínou, doufá, že nepřerostou ve válečný konflikt. 

Do New Yorku zavítal také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten vyjádřil obavy, že státy začínají ztrácet zájem o dění na Ukrajině. "Válka je již dlouhá a celý svět je jí již unaven," uvedl. Svou přítomností se tak snažil upozornit na důležitost změn v probíhající válce.

[chooze:article;value:522939]

Český prezident by se svým projevem měl v New Yorku vystoupit v úterý kolem 19:00 tamního času (ve středu kolem 1 hodiny ráno našeho času).

Detaily toho, o čem chce prezident mluvit, zatím nejsou jasné. Vše se připravovalo na Pražském hradě v tajnosti několik týdnů. S velkou pravděpodobností se projev Petra Pavla bude týkat ruské agrese. Stejně jako během svého pondělního projevu na SDG Summitu o udržitelnosti, i středeční chystaný projev na Radě bezpečnosti OSN by chtěl prezident pronést v angličtině. 

"​Asi by bylo naivní si myslet, že podobný projev si kterýkoliv státník střihne z patra a bez přípravy," přiblížil přípravy dlouho utajovaného projevu. "Na takový projev se člověk nejenom připravuje dlouho dopředu, ale ten projev sám je připravován obsahově celým týmem lidí a to nejenom na ministerstvu zahraničí, ale i na stálém zastoupení, přispívá do toho celá řada expertů, kteří k tomu dávají svůj odborný komentář," řekl. 

Na závěr ocenil práci celého svého týmu. "Nakonec ten, kdo projev přednáší, v tomhle případě já, vlastně zúročí práci velkého týmu lidí. Já si toho samozřejmě vážím," doplnil Pavel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.