Pavel zahájil den štamprlí se sousedem. Zelenskyj ho pozval na Ukrajinu

Od vyhlášení výsledků prezidentských voleb uplynul teprve jeden den a budoucí hlava státu Petr Pavel má už teď program nabitý k prasknutí. Na svou novou funkci si stále ještě zvyká a podle jeho slov to ještě chvíli potrvá.

S počáteční nervozitou se mu ale rozhodl pomoct soused, který Petru Pavlovi přišel pogratulovat se skleničkami a domácí pálenkou. "Jenom symbolicky," nabádal ho zvolený prezident. "Ať to všechno zvládneš," popřál mu soused. "Jsi borec," dodal. Petra Pavla čekalo první den hned několik rozhovorů a s prvním začal ještě před odjezdem do práce.

"Ráno jsem říkal ženě, že jsem měl v noci takový sen, že jsem byl zvolen prezidentem a že se z toho snad probudíme," zavtipkoval budoucí prezident hned po ránu s novináři. Z Černoučku vyrážel krátce po deváté hodině.

[chooze:article;value:486997]

Kromě rozhovorů s českými médii došlo i na první mezinárodní hovory. Odpoledne se budoucí prezident vrátil do své kanceláře na Pankráci, ze které se nejprve spojil s tchaj-wanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Následoval hovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. "Osobně jsem poblahopřál Petru Pavlovi k vítězství v prezidentských volbách. Poděkoval jsem jemu i českému lidu za jejich neochvějnou podporu a pozval ho na návštěvu," napsal po telefonátu Zelenskyj na twitteru. Pavel ho dle svých slov ujistil, že se i nadále může spolehnout na podporu Česka.

https://twitter.com/general_pavel/status/1619742360933629954?s=20&t=oU79uUnDxx-2z2qU3KcXgQ

Po telefonu v neděli Pavlovi poblahopřála i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. "Měli jsme dobrý první rozhovor o našich společných prioritách, zejména o podpoře Ukrajiny Evropskou unií, dokud to bude potřeba," uvedla von der Leyenová.

Perný den Pavel zakončil rozhovorem pro TV Nova. Záznam si můžete poslechnout v tomto videu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.