Pavel zamířil do USA. Česku chce zajistit místo v Radě bezpečnosti OSN

Jedním z nejdůležitějších témat 78. valného shromáždění OSN by letos měla být válka na Ukrajině. Na zasedání se do New Yorku osobně chystá i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Doufá, že jeho přítomnost pomůže přesvědčit i dosud zdráhající se státy k tomu, aby odsoudily ruskou agresi.

Některé africké nebo asijské země sice proti Rusku slovně vystoupily, stále s ním ale obchodují, z čehož Kreml profituje. Zelenskyj uvedl, že cítí, že svět už s válkou ztrácí trpělivost, a doufá, že svou návštěvou v USA posílí zájem Západu. I proto by měl navštívit také hlavní město, kde zamíří do Kongresu a do Bílého domu, kde by ho mělo čekat jednání s prezidentem Bidenem.

[chooze:article;value:520354]

​Český postoj vůči Ukrajině budou v New Yorku prezentovat prezident Petr Pavel a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Prezident Pavel mimo jiné vystoupí na otevřené rozpravě Rady bezpečnosti OSN, do které Česko kandiduje.

Země by se mohla zařadit mezi nestálé členy v letech 2032 a 2033. Místo ale zatím jisté nemá. Delegace by k tomu ale účastí na jednáních v New Yorku mohla výrazně přispět. Čeští zástupci by měli do USA přiletět v neděli před půlnocí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.