Pavlovi gratulovali státníci z celé Evropy. Podle médií jde o vítězství demokracie

Světová média komentovala výsledek českých prezidentských voleb. "Bývalý generál NATO zvítězil v českých volbách nad populistou", napsala například americká agentura Bloomberg. Podle ní může Pavlovo vítězství posílit jednotu Západu proti ruské agresi. Britský deník Guardian a francouzský Le Monde pak popisovaly Babišovu kampaň jako bezohlednou.

Gratulace se hrnuly i od zahraničních politiků. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ji poslal v češtině.

"Upřímně blahopřeji generálu Pavlovi k přesvědčivému vítězství ve volbách prezidenta České republiky. Oceňuji Vaši podporu Ukrajině a našemu boji proti ruské agresi. Těším se na naši úzkou osobní spolupráci ve prospěch národů Ukrajiny a České republiky a v zájmu sjednocené Evropy," napsala ukrajinská hlava státu na twitter.

[chooze:article;value:487026]

Na spolupráci s budoucím českým prezidentem se těší i sousední země. "Gratulace zvolenému prezidentovi České republiky, Petru Pavlovi. Rakousko a Česká republika mají jako sousedé hodně společného. Těším se na pokračování blízké spolupráce mezi našimi zeměmi," blahopřál Pavlovi rakouský kancléř Karl Nehammer.

"Velmi srdečně Vám blahopřeji ke zvolení prezidentem České republiky, a to i jménem německých občanů," přidal se k němu německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Právě do Německa měla vést druhá cesta Petra Pavla v úřadu, nakonec se ale rozhodl pro Polsko.

[chooze:article;value:487015]

Petru Pavlovi pogratulovala i předsedkyně Evropské komise Ursula Von Der Leyenová, která ocenila Pavlovy diplomatické zkušenosti. V podobném duchu se vyjádřila také předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Ta napsala, že Česká republika je na nejlepší cestě, aby byla i po nedávném konci českého předsednictví lídrem Evropské unie.

Z dalších reakcí lze namátkou zmínit například také místopředsedkyni Evropské komise Věru Jourovou, která prý doufá, že Pavel bude Česko spojovat, anebo šéfa nejsilnější frakce Evropského parlamentu Manfreda Webera. Podle něj je Pavlovo zvolení dobou zprávou pro Českou republiku i Evropu.

Pavlovi přijel do volebního štábu pogratulovat i premiér Petr Fiala:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.