Péče o nemohoucí v ohrožení. Sociálním pracovníkům letos stát nedal ani korunu

Pan Filip je pacientem se závažným onemocněním. Vývoj jeho zdravotního stavu velmi záleží na tom, jaká péče je mu věnována a právě tento úkol na sebe bere ošetřovatelka z neziskové organizace Libuše Fousová. Spolu s kolegyní pečují o pana Filipa třikrát denně, včetně víkendů a svátků.

"Budeme dělat hygienu na lůžku, mazat, polohovat, trochu si zacvičíme," popsala náplň práce. "Když to řeknu lidově, byl bych bez nich v čudu, musel bych být jenom v ústavu někde," svěřil se pan Filip.

Jak dlouho se bude paní Libuše moci o Filipa dál starat, její zaměstnavatel neví. Místo peněz, ze kterých by jí měl zaplatit mzdu, dostal z ministerstva doporučení, ať si na výplaty někde půjčí. "Ministerstvo nás vyzývá k tomu, abychom si vzali překlenovací úvěry. Nemáme k tomu žádný mandát, my nemáme majetky, jsme nezisková organizace. Banky s námi nejsou schopny jednat," posteskl si ředitel organizace Včelka Vojtěch Kubec.

[chooze:article;value:404128]

​V podobné situaci se nachází téměř dvě stě organizací, které čekají na téměř jednu a půl miliardy korun. "Z mého pohledu to je velmi vážné. Nejen, že nemáme peníze, my ani nevíme, za jakých podmínek je dostaneme nebo nedostaneme," zdůraznila problém ředitelka Linky bezpečí Soňa Petrášková.

Nastavení nového systému pro čerpání dotací není jednoduché a dělá se poprvé od roku 2007. Podle některých kritiků to ale měli mít úředníci připravené dopředu. "Dotační řízení je vždy zveřejněno na podzim. Podle nás úředníci zaspali a řešíme vše na poslední chvíli," kritizuje vedoucí Linky seniorů Kateřina Bohatá.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v těchto dnech čelí desítkám námitek ze strany poskytovatelů sociální péče. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale slibuje, že do pondělka by mělo být v celém sporu jasno a o finance nepřijdou.

"Ty peníze se vždycky posílaly v období na konci března, začátku dubna. Plánujeme nastavit víceletý systém financování, aby toto období na začátku roku nebylo obdobím nejistoty, aby poskytovatelé měli výhled na dva až tři roky," řekl v Televizních novinách k problematice Jurečka. Stav, který nyní panuje, podle něj trvá už zhruba 15 let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.