Péče o Péťu je pro rodinu náročná. Starat se o něj může jiná domácnost

Desetiletý Péťa neumí mluvit, nerad stojí ve frontách a potřebuje trávit hodně času venku. Je autista. Jeho maminka se mu musí věnovat nepřetržitě kromě čtyř hodin, které tráví ve škole.

Péťa chodí do třetí třídy. Úplně nejraději má všechny aktivity spojené s pohybem. Kromě Péti mají Součkovi ještě dvě mladší zdravé děti. Rozhodli se zapojit do Homesharingu, který jim má usnadnit péči o postižené dítě. 

"Hostitelem může být celá rodina nebo jednotlivec, který je plnoletý, je trestně bezúhonný a měl by mít dobrý psychický a fyzický stav. A hlavně by měl mít čas a chuť věnovat ten svůj čas tomu dítěti," uvedla koordinátorka projektu Homesharing Jana Javorská.

[chooze:article;value:489814]

"Pro naší rodinu by to znamenalo určitě odlehčení, a to nejenom psychické, ale i fyzické. Když by byl Péťa v hostitelské rodině, tak bychom rádi podnikali něco s těmi mladšími dětmi, co Péťa nezvládá. To je třeba návštěva zoo nebo třeba nějaký dětský den," řekla jeho maminka Sabina.

"Jakýkoliv pobyt, i krátkodobý, s postiženým člověkem toho dalšího člověka nebo tu rodinu neskutečně obohatí. Jako člověk jsem si přehodnotila svoje životní postoje. Naučila jsem se přemýšlet rozumem i srdcem najednou," sdělila Péťova učitelka Petra Janečková.

Jednou z potenciálních hostitelek je Erika Šustková, která pracuje jako sociální pracovnice. Denně se setkává s rodiči postižených dětí a vidí, jak je to pro ně těžké. Rozhodla se proto, že se do projektu zapojí společně se svou šestiletou dcerou.

[chooze:article;value:478141]

"Moje dcera je vlastně jedináček, tak já věřím, že jí to dá pocit nějaké větší empatie, tolerance a že se naučí vnímat i kolem sebe ostatní lidi, kteří jsou trošku jiní," poznamenala.

Každé handicapované dítě je jiné a má jiné potřeby. Hostitelé a děti se proto k sobě párují na míru.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.