Moderní bydlení

Pečení cukroví se vám prodraží. Rostou ceny především dvou surovin

"Poslední dva měsíce jsou ve znamení určitého restartu, nějakého cenového nárůstu. Tady si myslím, že se promítá zase více vlivů a na prvním místě je to nějaké zdražování, které jsme viděli už v posledních šesti měsících v zemědělské výrobě, konkrétně v rostlinné, a to si myslím, že je něco, co se bude na těch pultech dříve nebo později odrážet a bude mít dopad samozřejmě na ceny potravin," upozornil Bureš.

Před Vánocemi navíc v obchodech zdražují důležité suroviny pro pečení cukroví. "Je vidět, že obchodníci opět zdražují, minimálně to bylo vidět v těch listopadových cenách. Například máslo a vejce. To jsou věci, které v průměru například v těch předešlých měsících poměrně výrazně zlevňovaly, teď už vidíme nějaký restart zase, lehké nárůsty v cenách, které ty předešlé poklesy cen korigují," sdělil ekonom.

[chooze:article;value:531587]

Regulace cen potravin ministerstvem je podle Bureše složitá, jelikož rozdíly v cenách mezi českými a zahraničními potravinami existovaly již před prudkým nárůstem inflace. "A to je něco, co se nedá úplně řešit nějakým jednoduchým přístupem ministerstva," vysvětlil.

Nulová daň z přidané hodnoty (DPH) na potraviny, jakou mají v Polsku, podle něj také není cestou. "Jsou tam určitě jiné věci, kde je dobré se situací v Polsku inspirovat, ale myslím si, že nulové DPH to není," řekl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.