Pejskaři, pozor! Na Královéhradecku odstřelili myslivci lišku s příznaky svrabu

Jiří Novák číhal na posedu, bylo kolem 18. hodiny večer. Už byla tma a přímo před posed prý přišla liška. On ji střelil. Vzápětí ale zjistil, že je pravděpodobně nakažená prašivinou, tedy zákožkou svrabovou neboli svrabem.

Už byla tma, liška prý přišla přímo od vesnice, od obce Králova Lhota, před posed, na kterém číhal myslivec Jiří Novák. "To v té tmě nepoznáte, jestli je zdravá. Prašivina byla prokazatelná z fotky, tu jsme ani nedávali na vyšetření, protože bychom to museli platit, ale paní doktorka z fotky to poznala, bylo to jasné," tvrdil Novák.

Liška prý měla jasné příznaky: zbytnělou kůži, vypadanou srst a byla velmi vyhublá. Na krajskou veterinární správu ji myslivci odvezli, ale laboratoř ji zkoumala jen na vzteklinu. Tu totiž hradí stát. Testy na prašivinu stojí přibližně 500 korun a ty by museli hradit myslivci sami.

[chooze:article;value:491785]

I když zatím nebyly provedeny potvrzující laboratorní testy, příznaky jsou prý zcela jasné. A proto myslivci z Královy Lhoty upozornili okolní obce. Starostové teď na obecních vývěskách a přes sociální sítě varují občany svých obcí.

"Upozorňujeme, aby lidé psy nenechávali na volno. Je to přenosné jak na zvíře, tak na člověka," varoval obyvatele starosta Českého Meziříčí Milan Žďárek (STAN).

Podle veterinární správy by ale měli myslivci testy při podezření na prašivinu bez váhání zaplatit. "Pokud má myslivec loveckého psa, tak je tam možnost přenosu. Je to v jejich zájmu," varoval ředitel královéhradecké veterinární stanice Aleš Hantsch.

Prašivina neboli svrab se přenáší dotykem. Parazit potřebuje hostitele. Tím může být i člověk, pes nebo kočka. "Způsobují to malí roztoči o velikosti asi 0,2 milimetrů. Jedná se septosvrab na liškách. To zvíře se utrápí, udrbe se, v kůži si roztoči dělají chodbičky. Zvířata ztrácí plachost tím, jak je to svědí. V žádném případě, pokud člověk něco takového najde, by se neměl přibližovat," doplnil veterinář Jaroslav Šedivý.

[chooze:article;value:458834]

Například obecní úřady Libřic nebo Českého Meziříčí už na stránkách obce vyvěsili varování obce pro občany, že se tam prašivina vyskytla. "Je přenosná nejen na psy, ale i na člověka. Teď při jaru chodí lidi s pejsky na procházky, tak by měli být opatrní, aby se to na ně nepřeneslo," vyzval své občany starosta Českého Meziříčí Milan Žďárek.

Jenže pokud není prašivina potvrzená laboratorně, veterinární správa to považuje pouze za domněnku. Stejně jako v únoru ve středočeské Nelahozevsi. I tam měla prý liška jasné příznaky, laboratorní testy se ale také nedělaly.

Pro lišky je prašivina smrtelnou nemocí, která dokáže zredukovat v jednotlivých oblastech jejich populaci. Parazitický roztoč si ve svrchních vrstvách kůže hloubí chodbičky, které prý velmi svědí, postupně pak lišce vypadá veškerá srst a pokožka zbytní. U psa nebo člověka je léčba možná, ale poměrně zdlouhavá.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.