Pekarová Adamová nátlak ustála. Poslanci ji z čela Sněmovny neodvolali

Opoziční hnutí ANO a SPD neprosadila odvolání šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové z funkce předsedkyně Sněmovny. Pro odchod Pekarové Adamové z čela dolní komory hlasovalo 72 opozičních poslanců. Potřeba bylo nejméně 85 hlasů. Návrh zpravodaje Radka Vondráčka (ANO), aby poslanci rozhodovali tajně, Sněmovna zamítla.

Opozice si přála konec Pekarové Adamové ve funkci šéfky Sněmovny zejména kvůli jejímu způsobu řízení schůzí. "Nedokáže oddělit politickou úlohu předsedkyně strany a předsedkyně Sněmovny. Měla by být předsedkyní všech poslanců. My to ale takhle necítíme," vysvětlila ve středeční Snídani postoj hnutí ANO poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová.

Největším trnem v oku se opozici stal postup předsedkyně dolní komory při projednávání sporných změn ve valorizaci důchodů, zejména pak omezení přednostních práv. "Nikdy se nestalo, aby byl omezený počet výstupů a doba. Ani si sama nesedla za řídící pultík a poslala tam kolegu Bartošku a nechala to vygradovat do té situace, která se tam dole odehrála, a ani nebyla schopná sama od sebe přijít s řešením svolat grémium a snažit se najít shodu," kritizovala Pokorná Jermanová.

[chooze:article;value:497146]

​Podle předsedkyně klubu ANO Aleny Schillerové šéfka Sněmovny umožnila, aby "opozice byla absolutně zkrácena na svých právech". Šéf SPD Tomio Okamura zase mluvil o údajném omezování demokracie. Pekarová Adamová však kritiku odmítala a argumentovala slovy, že opoziční obstrukce se nesmějí změnit v destrukci.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) byl útok opozice na šéfku Sněmovny bezdůvodný a zástupný. Strany se podle něj chtěly spíše vymezit proti koaliční vládě. Sama Pekarová Adamová vyjádřila přesvědčení, že opozice se "zbytečně a dětinsky snaží svalovat vinu na někoho jiného". "Chtěli mě odvolat, aby zastínili svoje vlastní selhání. Všichni si pamatujeme tu okupaci řečniště Andrejem Babišem, Tomiem Okamurou a desítkami dalších poslanců za SPD a hnutí ANO, kterou nezvládli a nesou si za ni odpovědnost. Snažili se hodit vinu na někoho konkrétního jiného a vybrali si mě jako svoji oběť," reagovala ve středeční Snídani.

Už dříve se bránila, že když řídí schůze, vždy vede ke kázni a k dodržování pravidel kteréhokoli z poslanců bez rozdílu. Opozici vytkla, že občas překrucuje její slova. Připustila však, že jako každý člověk není bezchybná.

Premiér Fiala se předsedkyně zastal slovy, že zvládá funkci výborně, nedopouští se žádných excesů a pracuje naprosto profesionálně. Je podle ministerského předsedy kompetentní političkou a důstojně reprezentuje Parlament i celou zemi. "Má mou podporu i podporu všech stran naší koalice," uvedl.

Pokorná Jermanová ve Snídani vysvětlila postoj opozice:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.