Pekarová dorazila na Tchaj-wan. Při jejím příjezdu pršelo, ostrovany to potěšilo

Markéta Pekarová Adamová s delegací poslanců a podnikatelů přijela na Tchaj-wan kolem desáté dopoledne středoevropského času. Na letišti ji vítal její tchajwanský protějšek a ministr zahraničí.

Na asijský ostrov přivezla česká delegace špatné počasí a déšť, za který jsou prý tamní obyvatelé velmi vděční. "S tím, jak jste přijeli, tak jste nám přivezli déšť, a ten déšť může vyřešit dlouhé období sucha a zlepšit naši úrodu, je to tedy velmi příznivé znamení," pronesl předseda Legislativního dvora Tchaj-wanu You Si-Kun.

"Já jsem vám slíbila, že přijedu i s početnou delegací, a ani minutu nikdo neváhal, že se tak stane. My Češi a Tchaj-wanci jsme přátelé," řekla Pekarová. Dobré vztahy má stvrdit i to, že se Pekarová Adamová v Tchaj-peji setká s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

[chooze:article;value:496427]

​Během asijské mise se předsedkyně Sněmovny sejde i s dalšími nejvyššími představiteli Tchaj-wanu a v úterý vystoupí na půdě tamního parlamentu, stejně jako před třemi lety Miloš Vystrčil (ODS).

"Pan Vystrčil nastartoval novou kapitolu ve vzájemných vztazích. I přes kritiku a zrazování ze strany bývalého prezidenta Miloše Zemana, který jeho cestu označil za klukovinu s cílem provokovat Čínu," okomentoval Ministr zahraničních věcí Tchaj-wanu Joseph Wu.

Cestě na Tchaj-wan předcházela třídenní návštěva Jižní Koreje, kde mimo jiné Pekarová Adamová slavnostně otevřela český honorární konzulát. V tom všechny nejvíce zaujala fotografie Miloše Zemana. Dlouho ale portrét teď už bývalé hlavy státu na zdi nevydržel, poslanec Pavel Žáček (ODS) ho totiž ze zdi sundal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.