Pekařů je nedostatek. O studium není zájem, v kurzu jsou cukráři

Studenti z Kroměříže jsou jedni z mála, kteří se rozhodli pro obor pekař. Zatím nelitují. Jestli ale u tohoto řemesla vydrží, netuší. "Asi bych chtěla dělat něco jiného," říká studentka oboru pekař Barbora Bělavčíková.

"Mám v plánu si udělat nebo vytvořit svoji vlastní pekárničku,“ naopak tvrdí její spolužačka Dominika Kajková. "Pečivo se bude jíst vždycky, takže si myslím, že je to dobrý obor," dodává její spolužačka Tereza Štěrbová.

[chooze:article;value:516889]

​Pracovních nabídek je spousta, naopak sehnat zaměstnance je ale stále těžší. „Noví, mladí o to zájem nemají, přicházejí tedy starší. Přesto máme podstav 19 lidí,“ uvádí Simona Horáková z pekárny Racek v Přerově.

Zájemce prý odrazuje hlavně fyzicky náročná práce. Tu nevyváží ani vůně čerstvého pečiva. "Ve třech ročnících máme čtrnáct žáků. Někteří ale preferují svůj volný čas a pekaři musejí vstávat brzy, časně chodit do práce," připomíná Ivana Hašová, ředitelka Střední hotelové školy a služeb v Kroměříži.

Pekařina se v Česku vyučuje asi na 25 školách. Celkem ji studuje asi sedm set žáků. "Každý rok končí maximálně 80 – 150 pekařů. A naše potřeba je minimálně až tisíc pekařů každý rok," vysvětluje Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů.

[chooze:article;value:466119]

​"Pekař je lukrativní obor, nám volají zaměstnavatelé, mají zájem o pekaře a já myslím, že v dnešní době jsou schopni zaplatit kvalifikované pekaře," domnívá se Miroslav Hudeček, pekař ze Střední školy Brno Charbulova.

Přesto se zdá, že pekařů bude dál ubývat. Letos tento obor neotevřou třeba v Olomouci. "Jediný, kdo o to má zájem, jsou malé pekárny. A ty si vychovávají svoje pekaře," říká Ladislav Pochyla, ředitel Střední odborné školy obchodu a služeb Olomouc.

Paradoxně ale přibývá zájemců u příbuzného oboru – cukrářství. "Každoročně se nám přihlásí velké množství zájemců o obor cukrář," upozorňuje Martin Kovář, ředitel Střední školy gastronomie a služeb Přerov.

Pekařské řemeslo není jediné, které nemá růžovou budoucnost – obdobně jsou na tom řezníci, prodavači, švadleny a krejčové.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.