Pekelná vedra sežehnou Evropu. Teploty vyletí k 50 stupňům, platí výstrahy

[chooze:gallery;value:32432]

​​Další vlna veder sužuje jih Evropy. Španělská meteorologická agentura AEMET vydala výstrahy ve 12 ze 17 regionů před vysokými teplotami, které mají místy dosáhnout až 44 stupňů Celsia. Největší horko zasáhne v úterý Aragonii, Katalánsko nebo Baleárské ostrovy, kde se nachází také turisticky oblíbený ostrov Mallorca, ve středu pak i oblast Navarra.

Italské ministerstvo zdravotnictví vydalo také výstrahu před vysokými teplotami. Pekelná horka očekává Itálie až do pátku, kdy je mají vystřídat prudké bouřky. Podle italské meteorologické služby ilmeteo.it může například teplota v Římě dosáhnout 42 stupňů Celsia. 

[chooze:article;value:513282]

Meteorologové nicméně varují, že na italských ostrovech Sicílie a Sardinie se teploty dokonce mohou přibližovat 50 stupňům. Už teď se tam pohybují kolem 45 stupňů. 

​Horký vzduch do Evropy přináší anticyklóna Charon (oblast vysokého tlaku vzduchu) přímo ze srdce saharské pouště. "Charon v Itálii prodlužuje vlnu veder, která je na jihu Evropy od začátku července. Nejvyšší teploty budou hravě překračovat 40 stupňů Celsia," potvrdila meteoroložka Dagmar Honsová.

Podle ní se očekává, že v těchto dnech může v Itálii dojít k překonání teplotního rekordu z 11. srpna 2021, který činí 48,7 stupně Celsia. Problémem ovšem nejsou jen vysoké denní teploty, ale i ty noční, které místy neklesají pod 27 stupňů. "To jsou supertropické noci. Zároveň je tam i extrémně vysoká teplota moře, které má kolem 28 až 30 stupňů," doplnila.

Vlna veder, která Evropu zasáhla, způsobila na několika místech požáry:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.