Peklo na dovolené. Češky přečkaly hurikán v koupelně, trhal stěny i střechu

Paní Kateřina odcestovala ve druhé polovině října se svou partnerkou, sestřenicí, její partnerkou a jejich tříletou dcerou na dovolenou do Mexika. Od 22. října pak všechny pobývaly v Acapulcu. A právě tam je zastihl hurikán Otis.

Ten se městem na pobřeží prohnal minulou středu a dosahoval rychlosti téměř 270 kilometrů za hodinu, píše portál Fox Weather. Živel přitom prudce zesílil za pouhých 24 hodin.

[chooze:article;value:527250]

"Před hurikánem nás předem nikdo nevaroval  ani místní, ani systém DROZD. Ještě ráno předpověď ukazovala, že hurikán o síle 1 pravděpodobně zasáhne pobřeží Acapulca. Večer se situace rapidně změnila a okolo 20:00 místního času už radary ukazovaly hurikán o síle 5," řekla redakci TN.cz Kateřina.

Rodina proto začala rychle jednat. Nakonec se ženy rozhodly, že se ukryjí v koupelně svého apartmánu. "V koupelně jsme zakryly vikýřová okna polštáři. Dobily si telefony a sbalily dvě evakuační zavazadla. Po prvních nárazech větru jsme se všechny ukryly do koupelny o velikosti 2 × 2 metry a vyčkávaly," doplnila Kateřina.

Hurikán udeřil velmi rychle. "Jeho síla trhala stěny, odnesla střechu. Za dveřmi koupelny lítal nábytek a spotřebiče. Dům se celý třásl. Hluk hurikánu připomínal projíždějící vlak. Krčily jsme se v koupelně, utěšovaly jsme tříletou holčičku i sebe navzájem. Dodávaly jsme si odvahy a modlily se, abychom neumřely," vylíčila žena.

Prudké nárazy silného větru ale dveře koupelny otevíraly. "Do místnosti létaly sutiny a střepy. Dveře jsme musely držet ve třech. Byly jsme k smrti vyděšené. Tak to trvalo několik hodin," dodala Kateřina.

[chooze:article;value:527046]

Přestože řádění živlu po několika hodinách utichlo, rodina se rozhodla otevřít dveře až ráno za světla. "To, co jsem viděly po otevření dveří, byla jedna velká spoušť. Celý apartmán zničený, spadla střecha, nábytek a spotřebiče rozbité. Brodily jsme se po kotníky ve vodě, v sutinách. Všude byly střepy," popsala Češka.

Z budovy jim následně pomohl se dostat někdo z tamních obyvatel, který zaslechl volání o pomoc. Schodiště totiž bylo zavalené střechou sousedního domu. "Po hurikánu jsme pro naše rodiny byly několik dnů nezvěstné. Ocitly jsme se v Acapulcu, po živelní katastrofě, odkázány pouze na zprostředkované informace. Naši příbuzní volali na velvyslanectví. My na místě neměly od systému DROZD žádné zprávy," postěžovala si Kateřina.

Češky se ocitly bez jídla, vody i jejich věcí. Nefungoval signál a dodávky elektřiny byly přerušené. "Několik dní, než se nám konečně podařilo dostat se pryč, jsme bydlely v jednom z níže položených hotelů, který neutrpěl takové škody jako náš apartmán. Jedly jsme jídlo, které jsme v hotelu našly. Našly jsme barely pitné vody, se kterou jsme ale musely šetřit, protože jsme nevěděly, jak dlouho na místě budeme muset zůstat. Hygienu jsme prováděly z vody v bazénu, ve kterém byla suť a střepy," uvedla Kateřina.

Ženám pomáhali tři muži. Jednalo se o turisty z jednoho z tamních hotelů, kteří přežili. "Starali se o naše bezpečí a společně jsme si vyplňovali dlouhý čas nejistoty a hledání signálu," uvedla žena.

[chooze:article;value:527662]

Přestože už je nyní rodina v bezpečí v hlavním městě Mexika, na to, co prožila, nikdy nezapomene. "Vzpamatováváme se z hrůzného zážitku a děkujeme všem a všemu, co tu noc nad námi drželo ochrannou ruku," uzavřela Kateřina.

Češky mohou opravdu hovořit o pořádném štěstí. Hurikán totiž Acapulco pořádně zdevastoval. Podle BBC bylo dosud nalezeno 45 mrtvých a dalších nejméně 47 lidí se stále pohřešuje. Mnoho obyvatel přišlo o střechu nad hlavou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.