Peněz na vědu je dost, pokud se chceme srovnávat s Afrikou, říká Ženíšek

Post ministra pro vědu a výzkum převzal Ženíšek v květnu a je si vědom, že je rok a půl před koncem volebního období ve složité situaci. "Na nějaké velké nebo dramatické změny zkrátka není čas. Jde o politické rozhodnutí, co je nutné dokončit, na co už čas třeba není a ta energie by měla být vynakládána někde jinde," řekl.

Oproti kolegům, kteří jsou v úřadě už přes dva roky, má ale údajně zase výhodu čerstvého pohledu na věc. "Nereflektují třeba to, že nás za rok a půl čekají parlamentní volby a že je skutečně potřeba si stanovit nějaké priority," vysvětlil.

[chooze:article;value:558108]

​​Je taky přesvědčen, že se mu podaří vyjednat dostatek peněz pro vědu a výzkum. "Já jsem nastupoval s tím, že pokud se chceme srovnávat s některými africkými zeměmi, tak těch prostředků je dost. Pokud se chceme srovnávat s Finskem nebo Rakouskem, tak zaostáváme," uvedl ministr.

"Několik posledních let a v současné chvíli se nacházíme někde na úrovni Maďarska, což není nic proti Maďarsku, ale myslím si, že naše kapacity jsou daleko vyšší a měli bychom mířit daleko výš," doplnil. Konkrétní částku ale říct odmítl.

[chooze:article;value:554979]

A mluvil i o aktuální pozici TOP 09. Je podle něj tam, kde vždy byla. "SPOLU je projekt, který je výhodný pro všechny tři subjekty. To není tak, že by zachraňovala TOP 09, nebo KDU-ČSL. Tam je zase to, že pokud ta strana, která je dominantní, by kandidovala sama, tak by asi nikdy neměla premiéra," popsal.

Na sestřih z rozhovoru se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.