Penicilin pro děti chybí dál. Pacienty nám už neposílejte, žádá pediatry nemocnice

Penicilin dochází například v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi. "S ohledem na nedostupnost léku Prokain Penicilin G nejsme schopni od 9. 3. 2023 přijímat nové pacienty k aplikaci tohoto léku na dětském oddělení. Tento lék by podle posledních informací měl být dostupný nejdříve na přelomu března a dubna," píše zařízení na svých webových stránkách.

Podle mluvčí mladoboleslavské nemocnice Hany Kopalové na ně tento problém přenesli praktičtí dětští lékaři. "Ta informace se týká pacientů, které k nám posílají pediatři ze svých ambulancí. Míří k nám proto, že v lékárnách není penicilin v tobolkách. Přichází tedy k nám na pohotovost, kde dostanou penicilin v injekci. A právě tohoto penicilinu se zpráva týká," vysvětlila.

Kopalová také zdůraznila, že pro léčbu akutních případů má nemocnice penicilinu stále dostatek. "Ty děti, které už byly rozočkovány, tak samozřejmě další dávky antibiotika dostanou. Stejně tak naši pacienti. Jen už od pediatrů nebudeme přijímat další," sdělila Kopalová.

[chooze:article;value:493378]

Ministerstvo zdravotnictví pro TN.cz potvrdilo, že nedostatek antibiotik není jen lokální. Podle mluvčího Ondřeje Jakoba o problému na ministerstvu vědí a pracují na jeho řešení. "Schválili jsme novelu zákona o léčivech, která nám umožnila nakupovat léky v zahraničí. Ovšem nedostatek léků je i tam, takže se shání opravdu těžce. Řešíme to každý den," tvrdí.

Problém je podle něj na straně dodavatelů, kteří nedokáží léky dostatečně rychle vyrábět a dodávat. 

"Dalším problémem je pak enormní spotřeba antibiotik. Je zvýšená nemocnost. Lidé chodili dva roky s rouškami a respirátory a teď jsou více nemocní," doplnil Jakob s tím, že už teď ministerstvo jedná o další mimořádné dodávce antibiotik, která by měla výpadek pomoci vykrýt. Kdy se ale k pacientům léky dostanou, nedokázal říct.

Nedostatková nejsou jen antibiotika. Problém sehnat vhodné léky mají i diabetici: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.