Penicilinu je stále nedostatek. Pomoci má i novela, kterou projednají poslanci

TV Nova zjišťovala, jak na tom v lékárnách se základními antibiotiky jsou. Lékárna v centru Hulína na Kroměřížsku je jednou z těch, kde v pondělí na penicilin čekali marně. "Žádný závoz neproběhl, nemám žádné konkrétní informace," řekl její vedoucí Jiří Plášek s tím, že přesto zcela bez penicilinu není, ale má v provozovně pouze jeden druh.

Hned v několika jihlavských lékárnách mají už jen jedno nebo dvě poslední balení ze starých zásob a další během pondělí už neočekávali. V Zábřehu na Moravě se vytouženého penicilinu přece jen dočkali – byť ne všech druhů. "Dnes nějaké peniciliny ráno přišly. Deset kusů a ještě samozřejmě čekáme další závoz," sdělil v pondělí vedoucí lékárny v Zábřehu na Moravě Jana Kubíčková.

[chooze:article;value:524869]

​Viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký tvrdí, že některé lékárny dostaly pět nebo deset kusů, jiné třeba 20 nebo 25 balení nedostatkového léčiva. Stále platí, že záleží na situaci konkrétních lékáren. Třeba v Ostravě penicilin někde pořídíte, jinde máte smůlu. "Máme ještě starší zásobu z té minulé objednávky, to je těch pět kusů, ale pro dospělé nemáme žádný," poznamenal předseda Grémia majitelů lékáren z Ostravy Marek Hampel.

Zásobu jen na několik dní mají ve zlínské lékárně, která je součástí krajské nemocnice. "Podstatné je, aby to nebyla teď jedna velká dodávka a potom měsíc nic, ale aby ty dodávky do České republiky chodily průběžně," vysvětluje Kopecký.

Situaci s chybějícími léky prý vyřeší novela zákona o léčivech. Na ní pracuje ministerstvo zdravotnictví. "Ta novela opravdu myslí na to, aby lék šel do každé lékárny, i do té nejmenší. Takto je to tam napsáno," prohlásil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. V úterý by měla popisovaná novela zamířit v Poslanecké sněmovně do druhého čtení, jestli ji však poslanci opravdu schválí, zatím jasné není.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.