Peníze nebo dresscode. Experti radí, na co si dát pozor v Maroku

Obezřetní musíte být už při balení na cestu. Vzhledem k tomu, že je Maroko arabský stát, je potřeba dodržovat určitý dresscode. Především ženy. "Nedoporučovala bych například nějaké minisukně nebo velký výstřih," řekla obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style Lenka Pátek. Nicméně úplně zahalené být ženy nemusí, stačí sukně ke kolenům a normální trička.

Pokud se budete chtít ubytovat u Sahary, vezměte si s sebou raději i teplejší oblečení. Ačkoliv tam přes den panují čtyřicítky, v noci se může prudce ochladit. Není výjimkou, že teplota spadne až o třicet stupňů.

Další důležitou položkou jsou peníze. Kromě místních dirhamů lze v Maroku platit eurem nebo americkým dolarem. Je ale dobré mít u sebe co nejvíce hotovosti. Kartou totiž zaplatíte pouze ve větších městech a obchodech. Navíc, pokud si hotovost budete chtít vybrat, zaplatíte zhruba devadesátikorunový poplatek.

[chooze:article;value:560061]

Pozor si pak musíte dávat i na výletech. Když se rozhodnete jít například na tržiště v Marrákeši, nefoťte si místní pouliční kejklíře, uspávače hadů nebo majitele cvičených opiček. V opačném případě po vás budou chtít tzv. bakšiš neboli spropitné. Zároveň si musíte krýt záda před neustále projíždějícími mopedy.

Speciálním typem výletu je pak procházka po saharských písečných dunách. Zde je nutné držet se průvodců. Jednak vás upozorní na případné nástrahy skrývající se v písku, jako jsou štíři a hadi, ale hlavně díky nim neztratíte orientaci.

Obezřetní musíte být i ohledně jídla. "I ve velmi dobrém hotelu, kde může být jídlo skvělé a hygienicky ošetřené, mohou přijít zažívací potíže. Je tam například odlišné koření," říká Lenka Pátek. Zároveň doporučuje loupat ovoce, které si přinesete z tržiště nebo nepít vodu s ledem.

Závěrem ještě jedna malá rada. Když budete odjíždět z Maroka domů, zkontrolujte si, co si odvážíte. Klasické suvenýry jsou v pořádku, nicméně nesmíte odvézt žádná zvířata či hmyz. Hrozí za to vysoká pokuta nebo dokonce vězení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.