Peníze z EU pomáhají s bezpečností v Česku. To s sebou nese i závazky

Velké události, ale i denní rutina. Integrovaný záchranný systém představuje páteř bezpečné společnosti. Investovat do něj je nutnost a evropské peníze s tím Česku výrazně pomáhají.

Nejvíce evropských peněz přinesl Integrovaný regionální operační program (IROP). Mezi lety 2014 a 2020 to bylo v přepočtu přes deset miliard korun, dalších téměř 10 miliard se pak má proinvestovat do roku 2027.

Zapojení do evropských struktur ale není jen o přísunu peněz. Zároveň znamená být připraven pomoci tam, kde je třeba. Záchranářské týmy vyrážejí do oblastí zasažených přírodními katastrofami. Pomáhají a zároveň získávají cenné zkušenosti. "Česká republika prostřednictvím mechanismů Evropské unie poslala modul do Turecka, byli jsme v Libanonu při výbuchu muničního skladu," vyjmenoval náměstek generálního ředitele HZS ČR Petr Ošlejšek.

[chooze:article;value:551823]

​Policisté se pravidelně vydávají na pomoc s ochranou evropských hranic zasažených migrační krizí. S převaděči ale v poslední době bojují i na našem území.

Faktická absence vnitřních hranic Evropy znamená volný pohyb kapitálu, zboží i osob. Pro bezpečnost je to zároveň nevýhoda, mohou toho zneužít některé zločinecké orgaizace a teroristické sítě. A to buď k přímému působení, nebo třeba jen dočasnému uklizení svých prominentních členů.

[chooze:article;value:551660]

​Policisté ale spolupráci se zahraničními kolegy neustále zlepšují. "Tím hlavním nástrojem je Schengenský informační systém, což je společná pátrací databáze. Díky ní se nám daří vypátrat hledané osoby, zachránit pohřešované děti nebo zajistit kradená auta. Těch případů jsme jen loni měli přes 19 tisíc," řekl Michal Weiss z Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci PČR.

Jako součást velkého celku je Česko součást velkého cíle. Projevuje se to třeba v on-line prostoru. "Jsme častějším terčem útoků, hackerských útoků proruských hackerských skupin a podobně," zmínil IT expert Miloslav Lujka. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost loni evidoval 262 kybernetických incidentů. Oproti roku 2022 šlo o téměř dvojnásobek.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.