Penze opět vzrostou. Důchodci si polepší jen o trochu, naznačilo ministerstvo

Ministerstvo práce a sociálních věcí už teď nastínilo, o kolik by se v roce 2025 mohly zvednout důchody. Definitivní výši valorizace ale ovlivní růst inflace a mezd.

"V tomto případě se jedná o prozatímní odhad. 2,1 % aktuálně odhadujeme jako minimální a ze zákona vyplývající zvýšení důchodu, a to na základě růstu cen měřeného změnou indexu životních nákladů domácností důchodů mezi červencem 2023 a červnem 2024. Ten vzrostl právě na hodnotu 2,1 %," sdělil TN.cz mluvčí ministerstva Jakub Augusta. 

[chooze:article;value:550188]

​"Na odhad přesné struktury zvýšení důchodů, tedy rozdělení mezi základní výměru a procentní výměru důchodu, je prozatím příliš brzy," dodal Augusta zároveň.

Web ceskeduchody.cz odhaduje, že podle dosavadního vývoje inflace by se průměrný důchod mohl zvýšit o 425 korun. Definitivně bude o výši valorizace jasno v průběhu letošního září, kdy již budou k dispozici všechny údaje pro výpočet a vláda vydá i související nařízení. Při valorizaci v lednu příštího roku se bude vycházet ze součtu inflace od června 2023 do letošního června. Valorizace letos v lednu přitom zvýšila veškeré důchody o 360 korun.

 ANO mění názory ohledně důchodového věku. Nic jsme neslíbili, řekl Vondráček (7/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.