Penzijní spoření důchodců je v ohrožení! Stát chce zrušit příspěvek

Mezi českými seniory jde o poměrně rozšířený produkt, spoří si takto skoro milion lidí. Od 1. ledna 2024 to ale může být jinak. "Navrhujeme, aby se ten státní příspěvek k penzijnímu spoření poskytoval pouze lidem do věku 65 let nebo do doby, kdy začne občan pobírat starobní důchod od státu," vysvětlil mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

V České republice si ve věkové kategorii 65 plus spoří na důchod ve fondech téměř 800 tisíc lidí. Podle některých analytiků zrušení státního příspěvku donutí většinu těchto lidí systém opustit.

[chooze:article;value:504162]

"Příspěvek na spoření na stáří dává smysl v momentě, kdy se člověk připravuje právě na penzi. V této situaci ale už nejsou senioři ve věku nad 65 let. Stát neefektivně podporuje spoření na jiném místě, než k čemu je ten příspěvek určený," myslí si ekonom Pavel Peterka.

"Nabízí se ještě varianta posunout ten věk třeba na 70. Kdo si ve své takzvaně mladé penzi je schopný něco odkládat do budoucna na tu pozdější penzi, tak by stát za to měl být rád," je zase přesvědčený mluvčí Asociace penzijních společností ČR Jan Sedláček.

Někteří lidé rovněž nepovažují za spravedlivé, že zrušení příspěvku by se mělo týkat i už uzavřených smluv. "Podle ministerstva financí to z pohledu retroaktivity není problematické," doplnil Weiss. Návrh bude schvalovat vláda 14. června a nelze ještě vyloučit dílčí změny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.