Peří cennější než zlato. Jediné pírko může vyjít na statisíce

[chooze:gallery;value:35958]

Chlubit se cizím peřím nemusí být jen fráze. Tedy alespoň pokud jde o pírka vyhynulého novozélandského ptáka laločníka ostrozobého, domorodými Maory nazývaného huia. Jedno takové se totiž podle deníku Guardian nedávno vydražilo za rekordních 46 tisíc novozélandských dolarů, tedy asi 645 tisíc korun.

Tato částka překonala všechny odhady. Původně se totiž očekávalo, že se peříčko prodá "jen" za asi tři tisíce dolarů, tedy přibližně 40 000 korun. Donedávna pak byl rekord za jedno takové peříčko 8 400 novozélandských dolarů, čili asi 116 tisíc korun. Poptávka po tomto peří ale sahá daleko do minulosti.

Než laločník ostrozobý začátkem 20. století vyhynul, byl největším z novozélandských ptáků. Vyznačoval se dlouhým zobákem, krásným zpěvem a dlouhými ocasními pery. Pro Maory byl posvátný a nošení jeho peří bylo proto vyhrazeno pro náčelníky a další elity.

[chooze:article;value:538227]

Už v době, kdy v 17. století dorazili k souostroví první Evropané, byl ohrožený. Také kolonizátoři podlehli kouzlu krásných lesklých per, a jeho osud tak zpečetili.

"Toto vzácné peříčko huia je krásným příkladem přírodní historie Nového Zélandu a připomíná nám křehkost našeho ekosystému," uvedla podle CNN k jeho prodeji vedoucí oddělení dekorativního umění aucklandské Webbovy aukční síně Leah Morrisová.

V přepočtu na hmotnost je pírko mnohonásobně dražší než zlato. Při váze asi devět gramů jde u pírka o hodnotu 71 tisíc korun za gram. Za gram ryzího zlata dáte jen asi 1 750 korun.

Prodej pírka zároveň ukazuje, jak obrovským symbolem tento pták na Novém Zélandu je. A nejen tam. Vycpaný pár laločníků ostrozobých se podle deníku New Zealand Herald v loňském roce prodal při aukci ve Velké Británii za 220 tisíc liber, tedy přibližně 6,3 milionu korun.

Austrálie a Nový Zéland řeší nepokoje v Nové Kaledonii. Vyslaly evakuační lety:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.