Perseidy se už objevují na obloze. Nejlepší podívaná ale teprve přijde

Už týden mohou lidé v Česku pozorovat perseidy, které čas od času přeletí noční oblohu. Astronomický fenomén, který se projevuje jako takzvané padající hvězdy, se pravidelně objevuje každý srpen.

Podmínky pro pozorování perseid se navíc postupně zlepšují. "Tento týden už Měsíc tolik neruší pozorování a nějaké padají. Perseidy mají teprve začátek aktivity, ale už bychom nějaké spatřit měli. Jejich stopy se sbíhají zhruba pod souhvězdí Kasiopea ve tvaru W," uvedla Česká astronomická společnost.

Maximum nás ale teprve čeká. Nejvyšší aktivity mají perseidy dosáhnout 12. a 13. srpna, kdy bude možné pozorovat roje. Sledovat je bude možné i pouhým okem. Nejlepší podmínky pro pozorování budou v takzvaných oblastech temné oblohy, kde je nízká úroveň světelného znečištění. V Česku jsou tyto oblasti tři: v Jizerských horách, v Beskydech a u Manětína na pomezí Karlovarského a Plzeňského kraje.

[chooze:article;value:560762]

​​Možné bude ale perseidy pozorovat i v hvězdárnách. Planetárium v Ostravě připravuje na noc 12. srpna zvláštní program, jehož součástí jsou i přednášky a projekce o astronomii. Samotné pozorování nebeských jevů bude možné od desíti do dvou hodin.

Také hvězdárna v Uherském Brodě připravuje program na 12. srpna týkající se perseid. Od sedmi hodin se bude na toto téma pořádat přednáška, po které si budou moci návštěvníci detailně prohlédnout vybavení hvězdárny. Samotné pozorování dalekohledem je naplánované od půl desáté.

Jičínská hvězdárna naproti tomu láká návštěvníky kromě pozorování hvězd i koncertem. Ten se koná už 10. srpna. Lidé budou mít také možnost si na louce u hvězdárny postavit stan a přespat na místě.

Perseidy se objevují každý srpen. Vznikají při spalování odpadu, jako jsou kousky kamene či ledu, které za sebou zanechala Swift-Tuttleova kometa. Ta naposledy proletěla okolo Země v roce 1992, uvádí portál Space. Země každý rok proplouvá oblakem hvězdného prachu po této kometě a tím pádem jej zachytává do svého gravitačního pole. Při průletu atmosférou pak vesmírný odpad shoří, čímž vytvoří dojem padající hvězdy.

Podívejte se, jak perseidy rozzářily noční oblohu loni (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.