Pes svým vzhledem porušuje zákon. Majitel musí zaplatit desítky tisíc

Majitel buldočka dle nizozemských úřadů porušil zákon a záměrně choval zvíře s krátkým čumákem, které nemůže správně dýchat. Přispěl tak k utrpení tohoto plemena.

"Aby se zabránilo opakování, uložili jsme vyšší pokutu," uvedl dle webu NL Times Nizozemský úřad pro bezpečnost potravin a spotřebního zboží. Majitel psa tak musel zaplatit v přepočtu 74 000 korun. Pokuta za chov nevhodného zvířete se však může vyšplhat až na 220 000 korun.

[chooze:article;value:486028]

​V lednu tohoto roku představil nizozemský ministr zemědělství Piet Adema návrh zákona, který zajistí, že žádný domácí mazlíček nebude trpět kvůli svému vzhledu. Zákaz se netýká pouze chovu jako takového, ale vybraná plemena nesmí být zobrazována ani v reklamách či na sociálních sítích, aby neprobouzela v lidech touhu po jejich vlastnění.

"Při výběru mazlíčka lidé často koukají na vzhledové prvky, které se jim zdají roztomilé, například psi s krátkým čenichem nebo kočky se složenýma ušima. Mají ty nejlepší úmysly, ale často nevědí, že zvířata mohou těmito vlastnostmi trpět trvale," odůvodnil Adema svůj návrh.

Na Slovensku řádí psí nemoc. Přenašečem jsou komáři (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.