Pěstounů je v Česku nedostatek. Do jejich náborů se zapojila i Praha

Pěstounem se před devíti lety stala Gabriela Pošmourná. Za tu dobu se starala už o osm dětí a devátou bude malá holčička. "Proč jsem se pro to rozhodla? Protože jsem předtím pracovala v ústavu s dětma a úplně se mi nelíbil ten koncept, jak to tam funguje. Takže asi proto, abych to mohla změnit," vysvětluje svou motivaci.

Devítiletá holčička, o kterou se bude po dobu následujícího roku dočasně starat, má dorazit příští týden. Gabriela už pro ni předělává pokojíček po chlapečkovi, o kterého se starali předtím.

Stát se pěstouny není nijak zvlášť komplikované, ale je důležité zjistit, jestli na to daná rodina opravdu má. "Musíte si to opravdu probrat se svojí rodinou, sám se sebou, se svýma dětma, se svým mužem, jestli do toho opravdu jít," potvrzuje i paní Pošmourná.

Dalším krokem je návštěva Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), kde se může člověk do pěstounského programu přihlásit. Následuje školení a prohlídka místa, kde bude svěřené dítě dočasně žít.

[chooze:article;value:544172]

"Když se vám podaří rozbít ten začarovaný kruh sociální nejistoty, ze které nám ta děťátka sem přichází, tak je to úžasný pocit zadostiučinění. Každý, kdo má trošku citu a má ho alespoň trošku na rozdávání, tak by do toho mohl jít," tvrdí pak přítel paní Gabriely George Podzimek.

Počet pěstounských rodin meziročně výrazně klesnul. Podle některých odborníků za to může i nedostatečná podpora od státu. "Už dlouhou dobu není velký zájem o to stát se pěstounem. Podpora ze strany státu není velká, a to jak ta finanční, tak ta, která se týká odborných služeb. Takže pěstounství je něco, co je trošku opomíjeno," říká například ředitel organizace Dobrá rodina Zdeněk Soudný.

"Snažíme se napomoci tomu, aby pěstounů bylo co nejvíce, a to jak změnou právních předpisů, tak i osvětou a zatraktivněním tohoto poslání," tvrdí pak mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta.

[chooze:article;value:556588]

Akutní nedostatek pěstounů trápí i Prahu. Hlavní město se proto rozhodlo, že nebude spoléhat jen na peníze státu, ale samo také pěstouny finančně podpoří.

"Tady je zapotřebí přemýšlet opravdu o tom, aby finanční potřeba byla dostatečná, aby i z tohoto hlediska byli pěstouni motivováni. My, jako hlavní město, se je snažíme podpořit i finančně, ale samozřejmě pěstounství se musí dělat srdíčkem. Takže my chceme vysvětlit všem, co to znamená pěstounství a jak strašně důležitá je to činnost," tvrdí náměstkyně primátora Prahy Alexandra Udženija (ODS).

Až do 20. června Praha proto pořádá Dny pěstounství. V jejich rámci se lidé mohou na městských úřadech ale i v obchodních centrech dozvědět vše, co je na náhradní rodinné péči zajímá.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.