Pět kroků k míru. Další země navrhla, jak řešit válku na Ukrajině

Subianto prezentoval svůj plán během projevu na konferenci. Vyzval účastníky fóra, na kterém se schází zástupci států východní Asie a Tichomoří, aby přijali deklaraci, která bude žádat Ukrajinu a Rusko, aby začaly okamžitě jednat o míru. Jeho plán má pět bodů a indonéský ministr uvedl, že se inspiroval situací na Korejském poloostrově.

První bod žádá po obou stranách, aby okamžitě uzavřely příměří. "Zadruhé, každá strana se posune 15 kilometrů za současné linie a vznikne nová demilitarizovaná zóna," citovala Subianta ruská tisková agentura TASS.

Subianto počítá také s vytvořením pozorovací mise OSN a vysláním tohoto kontingentu do demilitarizované zóny.

"OSN by měla uspořádat referendum ve sporných oblastech, aby objektivně zjistila vůli většiny obyvatel," navrhuje Subianto bez toho, aby specifikoval, co jsou ony "sporné oblasti". Uvedl také, že Indonésie je připravena vyslat do oblasti vojáky v rámci mise OSN.

[chooze:article;value:507413]

​Jeho plán má nulovou šanci na úspěch, neboť by umožnil Rusku ukrást část ukrajinského území, o což se snaží od loňského února, kdy sousední stát napadlo a následně oznámilo anexi čtyř ukrajinských regionů. To Ukrajina odmítá a trvá na tom, že jediný mír, se kterým bude souhlasit, je takový, který zachová její územní celistvost v hranicích z roku 1991. Tedy, že se jí vrátí nejen území, která nyní okupuje ruská armáda, ale i například Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014.

Rusové zase odmítají jednat o míru, který nebude "brát v úvahu dnešní teritoriální realitu", uvedl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov, jak upozornila agentura RIA Novosti. Rusové tedy trvají na tom, že si nechají území, která ruská armáda okupuje.

Potřebujeme více munice, tvrdí Evropská komise. Slíbila ji Ukrajině (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.