Pět příznaků alkoholismu: V Česku s ním má problém více než milion dospělých

Časté pití alkoholu může způsobit nemalé potíže. V některých případech totiž vede až k závislosti, která se, stejně jako další nemoci, musí léčit. Britský lékař Dave Nichold pro deník The Sun proto varoval, že by se konzumace alkoholu rozhodně neměla brát na lehkou váhu. Upozornil na pět příznaků, které by mohly signalizovat, že vztah k alkoholu se už vymyká normě.

​Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by denní dávka alkoholu neměla přesáhnout tři dcl. Jde ale pouze o orientační určení, vše záleží na tom, kdo alkohol konzumuje, a i na oné příležitosti. Rozdíl je totiž mezi tím, zda si alkohol dáte během večeře s přáteli, či se k němu uchylujete tajně po ranní poradě v práci.  

​Rizika ale prý začínají i po požití první kapky, a proto neexistuje žádná "bezpečná" úroveň alkoholismu. "Jediné, co můžeme s jistotou říci, je, že čím více pijete, tím je to škodlivější – nebo jinými slovy, čím méně pijete, tím je to bezpečnější," vysvětluje doktorka Carina Ferreira-Borgesová z WHO.

[chooze:article;value:528404]

Konzumace alkoholu v České republice je dlouhodobým problémem. Podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislost připadá už několik let 10 litrů čistého alkoholu na osobu. Ze závislosti na alkoholu se u nás ročně léčí zhruba 30 tisíc lidí.

Denně alkohol pije asi deset procent dospělých. Časté pití ale uvádí až 12 procent. Zarážející je, že zatímco častá konzumace nadměrného množství alkoholu je nejčastější mezi mladými dospělými a s věkem klesá, každodenní konzumace naopak s věkem roste.

Ročně u nás v souvislosti s alkoholem zemře asi 6,5 tisíce lidí. Z toho jsou asi dva tisíce úmrtí přímo spojena s alkoholem, a to například kvůli způsobeným problémům s játry či intoxikaci. U dalších případů se obvykle jedná o úmrtí pod vlivem alkoholu, jako jsou například autonehody či násilí. Lidé, kteří jsou závislí na alkoholu, umírají v průměru o 24 let dříve než jiní.

Alkohol a posprejovaná auta. Nezletilí naložili s dnem volna po svém (09/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.