Petardy ohrožují zvířata. Můžou se vyděsit a ublížit si, říká veterinář

Pro člověka to může být fascinující zábava, pro zvířata se ale ohňostroje mohou změnit v boj o život. V Děčíně rachejtle vyděsila psa na procházce, skončil pod autem.

"Kvůli strachu z petard se zaběhl majitelům, srazilo ho auto, bohužel došlo k fatálnímu poranění, pes zůstal ochrnutý, musel být utracen," řekl veterinář děčínské Kliniky malých zvířat Martin Hanzlík.

Děčín přitom patří mezi města, kde se pyrotechnika smí odpalovat jen během silvestrovské noci. Jenže se najdou lidé, kteří to nedodržují a rachejtle odpalují už od začátku prosince. Stejně jako v řadě dalších měst.

[chooze:article;value:534914]

​"Dokazování používání zábavné pyrotechniky je poměrně náročné, protože člověka musíte při tom činu chytit," sdělil zástupce ředitele městské policie v Ústí nad Labem Jan Novotný. 

Petardy a rachejtle mohou zvířata vyděsit natolik, že si můžou ublížit. Například pes ve strachu přeleze i dvoumetrový plot nebo se prokouše dveřmi. "Může se stát, že uteče. Stres může způsobit, že pes nežere, nebo se bojí několik dnů," uvedl veterinář Martin Hanzlík. 

Podle jeho slov není dobré psům dávat léky určené lidem, může to u nich způsobit vážné zdravotní komplikace. Majitelé totiž zvířatům často dávají přípravky na zklidnění, které nejsou určené pro zvířata. "Univerzální přípravek, který bychom použili na zklidnění, bohužel do dneška nemáme," dodal Hanzlík.

"Zvíře je zmatené, neví, co se děje, prostě trpí, a to nejen pejsci, týká se to třeba i labutí, hus a podobně," upřesnil psycholog Slavomil Fischer. 

[chooze:article;value:531684]

​Lidé se shodují, že budou svá zvířata během silvestrovské noci hlídat. "Budeme s pejskem doma, pustíme televizi na plné pecky, aby neslyšel petardy," řekl majitel čtyřnohého miláčka. "Budeme jí držet, hlídat, konejšit. Vždy se hrozně bojí," souhlasili další.

Zákaz odpalování pyrotechniky po silvestrovské noci většinou začíná znovu platit na nový rok od šesti ráno.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.