Pětice zemí odmítá plodiny z Ukrajiny. Chráníme naše farmáře, prohlašují

Evropská komise povolila Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Bulharsku, aby mohly na svých trzích zakázat prodej ukrajinského obilí, kukuřice nebo třeba řepky. Státy chtějí tímto krokem chránit své farmáře.

Výjimka ale platí jen do půlky září a ministři zemědělství těchto států by si ji rádi udrželi alespoň do konce roku. K tomu ale potřebují souhlas ostatních zemí a většině se to nelíbí. Proti se postavila i Česká republika, protože podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je potřeba spíše hledat celounijní řešení než rozdělovat členské státy na dvě skupiny. A v podobném duchu mluví i největší státy unie, jako jsou Francie anebo Německo.

[chooze:article;value:513528]

Výjimka se nelíbí ani prezidentovi Ukrajiny Volodymyru Zelenskému. Pětice států argumentuje tím, že ačkoliv měly zemědělské produkty ze země proudit hlavně do třetích zemí, zůstávají na trzích v Evropské unii. A tím kazí výdělky unijním zemědělcům.

Právě na financování vývozu obilí do Afriky nebo na Blízký východ, kde bez něj hrozí hladomor, se chce zaměřit Evropská komise. K současnému sporu mezi ministry se zatím jasně nevyjádřila.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.