Pětikoruna za každou plechovku. Hladík vysvětlil, jak budou fungovat zálohy

Hladíkovo jmenování byla jedna z prvních věcí, kterou Pavel jako prezident udělal. Nástup do čela ministerstva životního prostředí předtím blokovala bývalá hlava státu, protože měl figurovat v kauze okolo machinací s brněnským městským majetkem.

"Možná to byl poslední vrtoch Miloše Zemana. Přišlo mi docela úsměvné, když mi začal vyčítat, že jsem nepublikoval žádné odborné články. Jsem politik, manažer, člověk, který prakticky ty věci dělá, nejsem vědecký pracovník, abych psal odborné publikace," řekl Hladík televizi Nova. "Já jsem mu donesl dub, doufám, že si ho zasadil na zahradě svého bungalovu v Lánech," smál se.

Zopakoval, že jeho role v kauze byla výhradně svědecká. "Byl jsem pouze podat vysvětlení na policii v říjnu, od té doby mě policie nekontaktovala. A ano, já jsem transparentně všechny věci vysvětlil, přišel jsem ke každému rozhovoru. Považuji tu kauzu za uzavřenou, od té doby jsem nebyl kontaktován," prohlásil.

[chooze:article;value:494184,482688]

"Tady možná vidíme, jak se velmi jednoduše dá člověk zničit. Otázka je, k čemu to mělo celé sloužit. Pro mě ta kauza je uzavřená," podotkl.

Svůj resort už dřív označil za ministerstvo budoucnosti. "Není to o tom, že bych ho chtěl přejmenovávat. Je zásadním stavebním kamenem pro budoucnost Česka a pro to, jakým způsobem budou žít naše děti, naši vnuci. Proto o tom hovořím jako o ministerstvu budoucnosti," vysvětlil.

Jedním z největších projektů, které momentálně resort připravuje, je zavedení systému zálohování PET lahví a plechovek. Momentálně se v Česku záloha vybírá jen na skleněné lahve.

[chooze:article;value:491523]

"Vyprodukujeme asi 8,1 miliardy petek a asi 800 milionů plechovek. Češi jsou ve třídění úžasní, strašně dobře to funguje. Ale nedokážeme dobře recyklovat, nemáme dostatečný průmysl na to druhotné zpracování, abychom to, co vytřídíme, dokázali zase dobře recyklovat. To zálohování by tomu mohlo pomoci, třeba na Slovensku už se plechovky a petky neválí různě ve škarpách a na krajích lesů," uvedl Hladík.

Všechny obchody, které je prodávají, je budou muset povinně odebírat zpátky. "Budou ale i místa, kde to bude dobrovolné, třeba na benzinových stanicích nebo úřadech menších obcí," popsal. Podrobnosti ministerstvo představí v dubnu. "Zatím uvažujeme asi o pětikoruně té zálohy, aby byla motivace to vracet, ale aby to nebyla příliš vysoká částka, aby to příliš nezvýšilo cenu nákupu, byť je to vratná záloha," dodal.

Důraz hodlá klást i na obnovitelné zdroje energie. Dobře podle něj funguje dotační program Nová zelená úsporám. "Zájem je naprosto extrémní, jenom v roce 2022 počet žádostí byl čtyřikrát vyšší než v předchozím roce. V lednu si jenom o fotovoltaiku požádalo přes 10 tisíc domácností," uzavřel Hladík.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.