Pětina dětí v Česku půjde do školy asi později. Počet žádostí o odklad roste

Jít do školy o rok později? To se v Česku začíná pomalu stávat standardem. Počet dětí s žádostí o odklad narostl za posledních 10 let o 34 %. Jen v loňském roce šlo do školy o rok později téměř 29 tisíc dětí.

"Děti jsou nezralé obecně v psychomotorickém vývoji, v jazykových schopnostech, v emočním nebo sociálním chování. A musí tam být víc položek, aby byl odklad," vysvětlila klinická logopedka Barbora Richtrová.

[chooze:article;value:497758]

"Děti, které mají problémy, asi nepatří zpátky do školky, ale spíše do přípravného ročníku. Školy se s tím potýkají a umí s tím pracovat," sdělil ředitel ZŠ Pod Žvahovem Jan Horkel.

Dítě při zápisu do první třídy musí umět hned několik věcí. Například představit se, vyjmenovat základní barvy a geometrické tvary, ale třeba také vyjmenovat číselnou řadu do 10. To ale zdaleka není vše. Dítě by také mělo umět správně vyslovit všechny hlásky, vymalovat omalovánku, popsat obrázek a slovo vytleskat po slabikách nebo také správně držet tužku.

"Oni většinou rodiče hrají na to, že chtějí dětem prodloužit dětství, ale já jsem toho názoru, že když je dítě namotivované jít do školy a do té školy jít má, tak ztratí zbytečně rok," myslí si ředitelka Mateřské školy Motýlek v Praze Monika Janečková.

Počet odkladů se už roky nedaří snížit. "U nás převažuje představa o tom, že pokud dítě v šesti letech nebude ve svých schopnostech srovnatelné se svými vrstevníky, tak že to jejich vzdělávání bude neúspěšné," uvedl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

I proto ministerstvo školství připravuje několik opatření. "Jedním z nich je například modernizace metodiky pro školská poradenská zařízení pro posuzování školní zralosti," nastínila mluvčí ministerstva školství Lubomíra Černá. Zároveň se také do budoucna chystá zaměřit i na osvětu rodičů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.