Petr Fiala slaví rok ve funkci premiéra. Dostal od občanů hodnocení. ANKETA

Když Andrej Babiš (ANO) před rokem předával Petru Fialovi premiérský úřad, tak nastupující kabinet ještě netušil, že v dalších měsících bude čelit řadě krizí. "Poslední rok nebyl pro nikoho jednoduchý. Ani následující měsíce nebudou snadné," sdělil Petr Fiala.

"Když si vezmeme energetickou krizi, ekonomickou krizi, byla tam korupční kauza u hnutí STAN, ta vláda vypadá, že je kompaktní a má sílu pokračovat," ohodnotil kabinet ekonom Jan Školník.

[chooze:article;value:479860]

"Určitě se vládě nepovedlo konsolidovat veřejné finance v tom tempu, které si předsevzala. To bude jeden z důvodu, proč dojde ke změně programového prohlášení vlády," řekl další z ekonomů Petr Studnička.

"Největším zklamáním je pro mě Ivan Bartoš (Piráti), který před volbami překypoval energií, měl nápady, alespoň se tak tvářil, jenže nic z toho není najednou v úřadě vidět," prohlásil o vedení státu jeden z politologů Václav Dolejší. "Vláda není v lehké situaci, o to intenzivněji by měla s veřejností komunikovat," popsal situaci další politolog Lukáš Valeš.

[chooze:poll;value:0aab4d9619b3660e3bfe9b02e2a30a1d3920f418;layout:tn_nova]

​​Politologové se shodují na tom, že velkým úspěchem bylo české předsednictví. Za půl roku například postoupila Evropská unie rekordním tempem k uhlíkové neutralitě nebo se dohodla na další pomoci Ukrajině.

I samotní občané ohodnotili, jak jsou spokojeni s vládou Petra Fialy. "Já myslím, že dělá, co je v jeho možnostech," zněl jeden z hlasů. "Přijde mi to celé jako zlodějina," zkritizoval další z občanů vládu. "Některé věci by mohly být lepší, například ze strany komunikace s veřejností," poukázal jeden z lidí.

[chooze:article;value:479661]

​Kdyby měli lidé ohodnotit vládu známkou ve škole, jejich názor by se značně lišil. Vláda dostala jedničku, dvojku nebo trojku. Objevily se tam však i ošklivější známky jako jedna čtyřka a pětka.

Vládu podle odborníků čekají další velké výzvy. Bude muset zastavit ekonomickou krizi i propad veřejných financí. První velké spory se očekávají v rozhodnutí, na jakých výdajích z rozpočtu ušetřit.

Na Slovensku padla vláda. Podívejte se na video (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.