Petr Fiala udělil v USA dceři Milady Horákové medaili Karla Kramáře

[chooze:gallery;value:35539]

Premiér Petr Fiala zamířil po pondělním setkání s prezidentem USA Joem Bidenem rovnou na setkání s českými krajany žijícími ve Spojených státech. Při této příležitost se setkal i s Janou Kánskou, dcerou Milady Horákové, které udělil medaili Karla Kramáře. Premiér Kánské medaili udělil za podporu demokracie a česko-amerických vztahů.

"Paní Kánská emigrovala do USA v roce 1968, aby se zde opět setkala se svým otcem, který před komunisty utekl v 50. letech. Ani po tak těžkém osudu, kterým prošla, ani po tom všem, co se stalo její rodině v komunistickém Československu, nezanevřela na české země. Naopak. Byla nesmírně aktivní, pomáhala a dodnes je jednou z protagonistek česko-amerických vztahů. Nesmírně si toho vážím a děkuji," informoval premiér na sociální síti X.

[chooze:article;value:551095]

Milada Horáková byla jedinou ženou popravenou komunistickým režimem poté, co byla ve vykonstruovaném procesu odsouzena k trestu smrti za údajnou velezradu a špionáž.

Pamětní medaile je pojmenovaná po prvním československém premiérovi Karlu Kramářovi a je to nejvyšší ocenění, které uděluje předseda vlády. Medaile byla vytvořena v roce 2008 při příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády.

Premiér Fiala ocenil Janu Kánskou při své návštěvě USA. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Premiér Fiala přivezl prezidentovi Bidenovi osobní dárky. Podívejte se jaké:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.